SAŠA MAGAZINOVIĆ ZA TV1

Između BiH i EU stoji prepreka koja se zove HDZ BiH

Saša Magazinović govori o atmosferi sa sastanka, razlozima i odgovornim za propast pregovora

Slika

Sastanak bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuleom u Sarajevu nakon 13 sati završen je jutros bez konkretnog dogovora. Lideri SDP BiH, SBB BiH i SDA za propast pregovora optužili su predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića. U intervjuu za TV1, član Predsjedništva SDP BiH Saša Magazinović, koji je sudjelovao u pregovorima, govori o atmosferi sa sastanka, razlozima i odgovornim za propast pregovora, te budućnosti cijelog procesa.

TV1: Sastanak je trajao više od 13 sati. Kakva je bila atmosfera?

MAGAZINOVIĆ: Jako dug sastanak, sa veoma malo pauza. Biću iskren i reći da su na tom sastanku predsjednici SDP Zlatko Lagumdžija, SDA Bakir Izetbegović i SBB Fahrudin Radončić bili vrlo konstruktivni, lideri SNSD i SDS, Milorad Dodik i Mladen Bosić su, takođe, bili vrlo korektni, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž pokazivao je znake spremnosti za dogovor, međutim izgleda da je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na sastanak došao da se ne dogovori. 

TV1: Prema izjavama, čini se da je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović glavni problem?

MAGAZINOVIĆ: Ovo prvi put govorim. Presuda "Sejdić – Finci" je riješena, dakle riješeno je ono što je zahtijevao Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, dogovoreno je i oko toga nema nikakvog spora da će svi građani BiH moći biti kandidati za člana Predsjedništva BiH i moći se naći u Domu naroda. Ono što nije riješeno nema nikakve veze sa presudom "Sejdić – Finci", ali je predmet ultimatuma, prije svega, HDZ BiH da se o tome govori, a onda i zamolbe međunarodne zajednice. Zbog čega se mora pristati na to je činjenica da bez toga nema dovoljno ruka u Parlamentu da se usvoji presuda "Sejdić – Finci".

TV1: Mogu li se te dvije stvari razdvojiti, kada je u pitanju interes HDZ BiH? Dakle, hrvatsko pitanje i presuda "Sejdić – Finci".

MAGAZINOVIĆ: Što se tiče svih političkih partija koje sam prethodno označio kao konstruktivne, to je moguće, a što se tiče HDZ BiH, očigledno, ne. U ovom trenutku se slobodno može reći da između BiH i EU stoji prepreka koja se zove HDZ BiH. 

TV1: Lider HDZ 1990 Martin Raguž kaže da se napravio pomak od razgovora u Pragu. Gdje se zapelo i je li bilo novih zahtjeva?

MAGAZINOVIĆ: Raguž jednim dijelom ima pravo kada govori da se otišlo dalje. Taj korak naprijed je ustvari spremnost svih ostalih, osim HDZ BiH, da čine ustupke i da pokušavaju naći rješenje. Međutim, kada god pokažemo konstruktivnost i napravimo ustupak na stolu dobijemo novi zahtjev koji više nema veze ni sa hrvatskim pitanjem, sa presudom najmanje. Ta situacija zaista iritira sve, kako domaće političare, tako i predstavnike međunarodne zajednice.

TV1: Na sastanku je evropski komesar Štefan File dao, čini se, ultimatum da se lideri na pauzi od 30 minuta pokušaju dogovoriti. Međutim, ta pauza trajala je oko osam sati. Šta se dešavalo?

MAGAZINOVIĆ: Nije to nikakav ultimatum. File i njegov tim zaista ulažu veliki trud. Jednostavno, to je bio pokušaj da se o jednom od 14 pitanja, koje smo razmatrali, pokuša pregovarati u nekoj domaćoj atmosferi, bez prisustva predstavnika EU. 

Inače, atmosfera je bila vrlo korektna. Iznenađujuće je da oni, koji su u javnosti označeni kao neko ko ne želi dogovor, prije svega stranke iz RS, bili vrlo jasni da žele dogovor, sjedili su sa nama.

TV1: Je li ikom od političkih lidera neugodno, ima li nelagode, srama, budući da su građani BiH taoci jer rješenja nema?

MAGAZINOVIĆ: Oni koji žele dogovor i koji ulažu veliku energiju nemaju razloga da se srame, naprotiv, mogu se ponositi tom energijom i vremenom koje troše na pripreme. Čitavi timovi ljudi rade na ovome. Pokušavaju se iznaći razne mogućnosti, ići ka kompromisu. 

Međutim, izgleda da ovdje vrijedi pravilo da ako si spreman na dogovor i ako odlučiš davati ustupke, da onda onda trebaju, narodski rečeno "zajašiti" i tražiti još, još, još…To ide u nedogled i došlo je do tačke kada više ne može.

TV1: U kakvoj ste se atmosferi razišli i kakva je budućnost ovog procesa?

MAGAZINOVIĆ:  Nije sporna atmosfera, nije bila ni na samom sastanku. Razišli smo se u normalnoj atmosferi, međutim, sa jednom gorčinom u ustima, jer se problem nije uspio riješiti. 

U narednih 10 do 15 dana ćemo probati opet razgovarati i biti uporni. Nećemo se umoriti od traženja rješenja, bar kada je SDP u pitanju, a siguran sam i za većinu drugih stranaka. Za HDZ BiH ne znam. Moguće je da će doći do novog sastanka za dvije sedmice.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.