Nermin Nikšić

Presuda Ratku Mladiću prilika da se iskorijene politike mržnje i podjela

Ovo je jedan od onih dana za koji će mnogi od nas, i nakon mnogo godina, moći reći gdje su bili i šta su radili u momentu kada je izrečena presuda Ratku Mladiću.
Mnogo ljudi će se bez sumnje sjećati ovog dana, kao što je i mnogo onih koji se sjećaju svih strašnih stvari kroz koje je prošla BiH i svi njeni građani.

Ovo je veliki dan za pravdu, veliki dan za sve žrtve rata i stradanja u Bosni i Hercegovini, a naročito za porodice žrtava genocida u Srebrenici.

Želim vjerovati da će društvo u BiH, zemljama regije, pa i cijelog svijeta imati snage učiti iz ove presude. Da ćemo, ako ništa drugo, svi početi uvažavati žrtve i boriti se da posljedice zločina za koje je Mladić osuđen budu što je moguće više otklonjene, jednako kao i posljedice svih drugih zločina.

To je trajna obaveza svih u BiH, našem susjedstvu, ali i cijelom svijetu.

Očekujem i da se oni koji to do sada nisu uradili sada konačno suoče sa istinom o zlu koje je Mladić prouzrokovao, zajedno sa ideologijom mržnje koju je predstavljao i simbolizirao. Vrijeme je da se politike koje su stajale iza Mladića zauvijek iskorijene i odbace.

Nema pomirenja bez istine i pravde, a bez pomirenja nema istinske sreće za bilo koga u BiH, ali i cijeloj našoj regiji.

Svi mi koji obavljamo bilo kakve javne dužnosti dugujemo žrtvama prije svega poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli, ali im dugujemo i nadu da je moguće stvoriti društvo i državu u kojoj će oni naći mir i snagu da se okrenu budućnosti. Sve žrtve su prije svega žrtve, kao što su i svi zločinci iznad svega i prije svega zločinci. Ni među jednim ni među drugim ne može se praviti razlika.

Mi prije svega našoj djeci dugujemo budućnost, u kojoj će imati sretan i uspješan život u kojem više niko i nikada neće doživjeti ono za šta je osuđen Ratko Mladić.
Samo ako to uspijemo uraditi, presuda Ratku Mladiću će dobiti svoj puni smisao i pozivam sve političke snage da se posvete ostvarenju tog cilja.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.