Ivo Komšić

Izgradnja Sarajevske žičare počinje 3.septembra

Glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann došao je u Sarajevo. Na danas održanoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi Grada Sarajeva Offerman je potvrdio da je donirao 7,5 miliona KM za revitalizaciju ovog simbola Sarajeva i da će gradnja početi za 15-ak dana.

Offerman je podsjetio da je u projekat uključen od 2010. godine te da mu je drago što su dogradonačelnik Abdulah Skaka i načelnik u ovoj godini uradili biznis plan koji je bio izuzetno važan za gradnju žičare.

“Restoran ‘Vidikovac’ će osigurati da cijene karata budu dovoljno niske da ih svako sebi može priuštiti. Moja donacija je operativna te trenutno vršimo transfer novca, a nadam se da će izvođač radova sve završiti na proljeće naredne godine. Žičara treba biti dio saobraćaja u Sarajevu, a Gradska uprava je ovo uspjela bez pomoći ostalih vlasti i EU”, kazao je Offerman.

Offerman je danas potvrdio svoju donaciju od više od 7 miliona KM, a u Sarajevu boravi sa svojom suprugom Majom.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je rekao da je potpisao ugovor s firmom “Leiter” koja je pobijedila na tenderu i koja će graditi žičaru.

“Ugovor o gradnji potpisat ćemo 3. septembra. Do sada su srušene dolazna i polazna stanica, kao i restoran ‘Vidikovac’. Nadamo se da će dinamika radova biti dobra i da će žičara početi raditi 6. aprila 2017. Drago nam je što je Offerman konačno donirao novac i možemo početi gradnju”, kazao je Komšić.

Foto i tekst: klix.ba