SDP BiH Ilidža

Izgradnja osnovne škole na Stupu 2 mora biti prioritet

Na 3. redovnoj sjednici općinskog vijeća Ilidža,vijećnici SDP BiH su iznijeli upite i inicijative.
Obzirom da građani iščekuju završetak rekonstrukcije dječijeg vrtića u Lužanima, Mirza Alijagić je predložio da Općina Ilidža uputi upit kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih o tome u kojoj je fazi i koji su naredni koraci u rekonstrukciji pomenutog objekta.
Samir Avdić, vijećnik SDP BiH je prisutne vijećnike informirao da je od PU Ilidža dobio potvrdu da je parking u neposrednoj blizini restorana „Brajlović“ nelegalan. Pri tome je ukazao da je to odgovor resornog kantonalnog ministarstva koji je proslijeđen PU Ilidža. Shodno tome je ukazao na potrebu da se ova informacija prenese nadležnim općinskim organima kako bi se ovaj problem koji ugrožava učesnike u saobraćaju riješio. Upućeno je i pitanje da li će Općina Ilidža nastaviti finansirati rad azila za pse u Rakovici, te je ukazano na potrebu da se preispita njegovo djelovanje. Avdić je informisao općinsko vijeće o održanom zboru građana u MZ Stup 2 tokom kojeg su građani ukazali da se buduće izmjene regulacionog plana za njihovu mjesnu zajednicu ne smiju vršiti bez da se uvaže njihovi interesi, što je bio slučaj tokom posljednje izmjene.
Tada je izmjena regulacionog plana za ovu mjesnu zajednicu izvršena „na mišiće“ vladajuće SDA.
Građani Stupa 2 su prisutne predstavnike općinskih i kantonalnih vlasti upitali da li se išta čini po pitanju obećane izgradnje osnovne škole u njihovoj mjesnoj zajednici. U konačnici, Avdić je postavio dva upita: Da li je izvršen tehnički prijem stambenog kompleksa „Tibra“ kao uvjeta, što je važno za buduće izmjene regulacionog plana u MZ Stup 2 i šta se učinilo s elaboratom o opravdanosti izgradnje osnovne škole u MZ Stup 2?
Smiljana Viteškić je prenijela upit velikog broja građana koji se odnosi na to da li Općina Ilidža može otvoriti kancelariju na naplatu vode.
U tačke dnevnog reda o dodjelivanju koncesije privrednom subjektu, Avdić je zatražio odgovor na pitanje da li je Općina Ilidža dobila od kantonalnog Ministarstva privrede spisak koncesija o eksploataciji prirodnih resursa na području Ilidže. Pri tome je ukazao da ukoliko resorno ministarstvo nije dostavilo spisak ili ga ne želi dostaviti otvara prostore za sumnje u malverzacije. Što nije dobro jer OV Ilidža ne bi trebala stajati svojim odlukama iza eventualnih malverzacija za koje ne zna.
U toku sjednice su se vijećnici jednoglasno usaglasili da Općina Ilidža zahtjeva od privrednih subjekata koji su zaduženi za čišćenje snijega s prometnica i trotora da to čine učinkovitije nego li što je to bio slučaj do sada.