Dževad Hadžić za portal Klix

Izgradnja Bloka 7 značit će puno u ekonomskom i ekološkom smislu

Dževad Hadžić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističe da će izgradnja zamjenskog Bloka 7 TE u Tuzli za Tuzlanski kanton imati višestruki značaj.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će donijeti konačnu odluku o tome da li će entitet Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od blizu 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

“Prije svega, značit će puno u ekonomskom smislu. Radi se o direktnoj investiciji od blizu 1,5 milijardi maraka u sam termoblok, a također u drugom koraku planirana su i investiciona ulaganja u rudnik Šikulje i Dubrave potrebna za ostvarivanje planiranih kapaciteta uglja”, kazao je Hadžić.

Ovo je možda prvi put da se federalne institucije znatno zadužuju, a da se investicije realiziraju na području TK, smatra on.

“Za nas na području TK ovaj projekt je veoma značajan i s ekološkog stanovišta. U Blok 7 će biti instalirana najsavremenija oprema koja će povećati energetsku efikasnost sa dosadašnjih 27 na 42 posto. Za istu količinu energije, spaljivat ćemo znatno manje lignita pa ćemo prema tome imati i manju emisiju ugljendioksida.

Također, za 43 puta će biti smanjena emisija sumpora u atmosferu u odnosu na dosadašnja postrojenja. Nažalost, ne vidim još uvijek kvalitetno rješenje za odlaganje šljake i sumpora koji se dobije u procesu odsumporavanja, ali u svakom slučaju možemo reći da se radi o postrojenju koje ima znatno manji utjecaj na okolinu u odnosu na postojeće blokove”, rekao je Hadžić

Pored prednosti energetske neovisnosti i sigurnog snabdijevanja električnom energijom čitave BiH, zamjenski blok 7 TE Tuzla, tvrdi on, osigurat će kontinuitet rada rudnika, značajne direktne i indirektne investicije koje će imati pozitivne ekonomske efekte prije svega na TK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.