Izetbegović moli Čovića da zajedno zgaze Ustav FBiH, nećemo to dopustiti

S obzirom da je iz posljednjih medijskih istupa nakon dogovora s Draganom Čovićem i HDZ-om BiH očito da Bakir Izetbegović ponovo pokreće postupak “popunjavanja” Vlade FBiH u “tehničkom mandatu”, želimo i ovaj put upozoriti da se radi o neustavnom činu kojem će se SDP BiH suprotstaviti svim zakonitim sredstvima.

Moguće su dvije opcije od kojih su obje pogubne za građane Bosne i Hercegovine. Prva, po kojoj Izetbegović svjesno zna da je to neustavno i pravno nemoguće, ali svjesno ide u to. Druga opcija je da g. Izetbegović ima krajnje nestručne pravnike za savjetnike, slične onim koje je slušao kada je propala revizija postupka protiv Srbije za genocid u Srebrenici pred međunarodnim sudom u Haagu.

Podsjećamo Izetbegovića da se “popuna” nedostajućih ministara ne vrši donošenjem pojedinačnih akata odnosno rješenja o njihovom imenovanjem, već izmjenom i dopunom akta koji se zove Odluka o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH koju donosi Predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika, a koju potvrđuju parlamentarci.

Uzimajući u obzir da je prema Ustavu FBiH mandat predsjednika ograničen eksplicitno na četiri godine, Marinku Čavari je istekao mandat da predlaže takvu odluku, a on dužnost obnaša radi kontinuiteta vlasti.

Dakle, Marinku Čavari je prema Ustavu FBiH isteklo ovlaštenje da predlaže ministre u martu 2019. godine.

Trenutno je na sceni nova trgovina u kojoj Izetbegović za ovaj nesuvisli potez moli za saradnju Dragana Čovića, pri čemu tek treba da vidimo kojim ustupcima je SDA spremna platiti takvu uslugu. Ukoliko HDZ, koji je na izborima dobio jednak broj mandata kao SDP, pristane na ponudu uz odgovarajuću cijenu, spriječit ćemo ih u Parlamentu FBiH ili na Ustavnom sudu.

Pozivamo ih da konačno formiraju Vladu FBiH u trećoj godini nakon izbora što je negativni rekord i sramota.

Svjesni smo da slijedi već viđena metoda “spinovanje, ludom radovanje”, u kojem će se velikim interesima Bošnjaka pravdati ustupke HDZ-u.

Izdajom vlastitih obećanja i formiranjem Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH, SDA je prvi put ostavila Federaciju bez funkcionalne Vlade FBiH što Dodik redovno koristi  kao dokaz nefunkcionalnosti ovog dijela države. Na taj način su otvorili vrata Dodiku i Čoviću da bez posljedica beskonačno mogu blokirati institucije.

Ukoliko se SDA i HDZ uz pomoć satelita zaista usude krenuti u avanturu gaženja ustavnih odredbi ograničenog trajanja mandata Predsjednika FBiH, praktično stvaraju preduslove da Marinko Čavara može biti doživotni predsjednik Federacije. Tako ukidaju potrebu za održavanjem novih izbora, koji su “suvišni” kad oni mogu rotirati ministre kako i koliko im je volja.

Pozivamo većinu u FBiH da odustanu od opcija kojim se ruši ustavni poredak i da konačno preuzmu odgovornost formiranjem Vlade FBiH, s obzirom da na svim drugim razinama bez smetnji zajedno obnašaju vlast.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.