Nermin Nikšić za N1

Izetbegović je već dogovorio rješenja sa HDZ-om

Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je gostujući u Danu uživo na N1 da je lider SDA Bakir Izetbegović već dogovorio rješenja sa HDZ-om kada je u pitanju Izborni zakon.

Kako tumačite izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je spreman prihvatiti rješenja koja HDZ eventualno dogovori sa građanskim strankama.

“Vrlo mudro, on je već dogovorio rješenja sa HDZ-om, ali ne smije da prizna da ih je dogovorio, onda gurajući na mala vrata, kaže de se vi sada dogovorite sa građanskim strankama. Gospodin Čović je par puta javno rekao”.

Hoćete reći da on prebacuje vrući krompir u vaše ruke?

“Pokušava prebaciti, ne može se to prebaciti. Zašto bi se mi trebali dogovoriti sa HDZ-om, a on sa HDZ-om vlast otkad postoje i SDA i HDZ”.

Kako je Nikšić kazao u gostovanju, nije tačno da je ideja o ujedinjenju ljevice ubijena.

“SDP je taj koji je održao ideju živom. Isključiva odluka Predsjedništva SDP-a je da priča o gašenju SDP-a ne dolazi u obzir. Spremni smo da nastavimo priču oko ujedinjenja nakon izbora. Ja i dalje tvrdim da je kandidatura Željka Komšića legalna i legitimna. Naša eventualna podrška Željku Komšiću se ogleda u tome što nećemo imati kandidata iz reda hrvatskog naroda. Ako kažete da ste spremni na ujedinjenje, dogovaranje, onda to podrazumijeva da se dogovarate oko svega. Sjedamo, razgovaramo…”, naveo je Nikšić.

Hoće li Denis Bećirović biti kandidat za člana Predsjedništva BiH?

“Nažalost, ne mogu odgovoriti kratko i jasno. Mislim da je danas zadnji rok koji smo dali našim organizacijama da provedu proceduru evidentiranja kandidata za člana Predsjedništva BiH. Evidentno je i činjenica je da Denis ima najširu podršku svih organizacija i članova SDP-a. Da bi potvrdili kandidaturu, to mora da prođe kroz organe, ali prije svega mora Denis da kaže zadnju riječ, da prihvati kandidaturu. Razgovarali smo više puta, ali se ide u nekakavu proceduru i čeka se konačna njegova odluka. Nadam se da će prihvatiti kandidaturu jer cijenim da će njegova kandidatura znači da će SDP prvi put nakon rata imati člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

Kako je naveo, opredijelili su se da imaju kandidata iz reda bošnjačkog naroda.

“Željko Komšić je istakao kandidaturu kao predsjednik DF-a za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mislim da bi bilo bespredmetno da sada suprostavljamo jedni drugima kandidate”.

Šta će biti nakon izbora ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona?

Bili smo u rezidenciji američke ambasadorice, razgovaralo se o modalitetima i mogućnostima izmjene Izbornog zakona. Bit će novi sastanci sa liderima partija, koji je će izgleda prošiti i sa predsjednikom SBB-a gospodinom Radončićem. Nisam primjetio da su razgovarali sa predsjednikom HDZ-a. Interesuje me kakvi su njihovi stavovi”.

Ima li međunarodna zajednica neke konkretne prijeddloge?

“Pojavlju se modaliteti, imamo i dogovor da o tome ne pričamo u javnosti. Ono što mogu i što se već spekuliše u javnosti, o čemu se priča, a to je da se razgovara na temu povećanja broja delegata u klubovima naroda. Mi u SDP-u ne mislimo da se time rješava ključni problem”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.