Izdvojeno 2,6 miliona za utopljavanje 15 objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo

Sporazumom o povećanju energijske efikasnosti, koji su danas potpisali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i v.d. rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov biće utopljeno 15 objekata javnih ustanova na području KS. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi, šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström, te načelnici i predstavnici općina i ustanova gdje su planirani radovi.

Najavljeno je utopljavanje objekata JU “Terapijska zajednica Kampus” KS u Rakovici, policijskih stanica Ilijaš, Trnovo, Vogošća i Hadžići, ambulanti Srednje i Mrakovo doma zdravlja Ilijaš, ambulante Tarčin-doma zdravlja Hadžići, Muzeja Sarajeva, Svrzine kuće, KJU “Gerontološki centar”, Bosanskog kulturnog centra, Sarajevskog ratnog teatra, osnovnih škola “Porodice ef. Ramić” i “Podlugovi” u Vogošći i Ilijašu, te vrtića “Leptirić” JU “Djeca Sarajeva”.

Sredstva za te namjene u iznosu od 2,6 miliona KM osigurali su Vlada Švedske, kantonalna ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, unutrašnjih poslova, kulture i sporta, rada, socijalne politke, raseljenih lica i izbjeglica, općina Ilijaš i Vogošća, JU “Djeca Sarajeva” i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Implementator radova je UNDP.

“Ovo je prvi korak ove Vlade u implementaciji projekata energijske efikasnosti. Prethodne su u prosjeku izdvajale sredstva za utopljavanje sedam objekata godišnje. Mi u ovom trenutku ugovaramo utopljavanje 15, a već smo u pregovorima za dodatnih 20 objekata. Četvorostruko ćemo ubrzati realizaciju ovih projekata”, istakao je premijer Forto ovom prilikom.

Naveo je da će minimalne uštede energije na objektima obuhvaćenim ovim radovima biti oko 20 posto , čime će se štediti energija i ostvariti značajne uštede budžetskih sredstava.

Po riječima ministra Filipovića, mjere povećanja energijske efikasnosti u javnom sektoru imat će i druge benefite, kao što su smanjenje emisija štetnih gasova, održivi razvoj i kreiranje novih ”zelenih” i drugih radnih mjesta itd.

Istakao je da je ovaj Sporazum nastavak dobre saradnje sa UNDP-om.

“Ministarstvo je također u pregovorima i za realizaciju projekata utopljavanja individualnih stambenih objekata koji su u vlasništvu osoba u stanju socijalne potrebe “, naveo je ministar.

Radovi najavljeni u okviru danas potpisanog sporazuma izvodit će se u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”. Za njegovu implementaciju Vlada Švedske je od 2014. godine uložila 11 miliona EURA, istakla je ovom prilkom šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström. Najavila je da je u planu izdvajanje dodatnih sredstva za zemlje istočne Evrope i zapadni Balkan.

Vd. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je kako se nada nastavku dobre saradnje sa Vladom KS kao i implementaciji radova na većem broju objekata u KS-u .

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.