Damir Mašić

Izbrisati etničke prefikse iz imena firmi u vlasništvu Federacije BiH

Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, na sjednici ovog Doma je uputui inicijativu u kojem Parlament zadužuje Vladu FBiH da, u roku od 60 dana, putem upravljačkih struktura u javnim preduzećima iz nadležnosti Vlade FBiH i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH, osigura brisanje svih etničkih prefiksa iz njihovih naziva.

„Brisanje nacionalnih prefiksa treba odraditi kroz odgovarajuće izmjene statutarnih i drugih potrebnih akata u tim javnim preduzećima, te o tome podnijeti pismeni izvještaj Parlamentu Federacije BiH.

Ovo se posebno odnosi i na brisanje imena nepostojeće paradržave „Herceg Bosna“ iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

Imajuću u vidu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da u Federaciji BiH i danas postoje javna preduzeća iz nadležnosti Vlade FBiH i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima upravljačka prava vrši Vlada FBiH koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks, poput preduzeća „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i ime nepostojeće paradržave „Herceg Bosna“, poput preduzeća „Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosna“, smatram da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građana FBiH, promijene”, navodi se u Mašićevoj inicijativi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.