Lana Prlić

Izborne krađe pod potkoviteljstvom tužiteljstava u BiH

Zastupnica u Parlamentu FBiH i potpredsjednica SDP-a, Lana Prlić reagovala je na odgovor koji je dobio zastupnok Saša Magazinović u PS Bosne i Hercegovine stoji da u Tužiteljstvu BiH nije bilo podignutih optužnica za krivična djela iz članova 150-155a Krivičnog zakona BiH.

“Kolega Irfan Čengić i ja smo u novembru 2018.godine podigli krivične prijave protiv 10 lica koji su bili članovi biračkih odbora na biračkim mjestima u Mostaru na kojima je CIK utvrdio nepravilnosti i kojima je dokazano da su kršili zakon.” Naglašava Lana Prlić.

Podsjeća koja su to biračka mjesta, jedno je bilo i njeno biračko mjesto na kojem su njoj bili ukradeni glasovi pa je tako na prvom brojanju imala 0 glasova, a nakon zahtjeva CIKu da se ponovno prebroji kutija utvrđen je drugi rezultat.

Kao i na drugom biračkom mjestu u Mostaru gdje je na prvom brojanju imala više glasova nego na drugom brojanju.

Za oba biračka mjesta su podnijeli krivične protiv članova tih biračkih odbora.

“Par mjeseci nakon bili smo na ispitivanju vezano za jednu od dvije krivične prijave. Dan danas niti jedan od ta dva slučaja nije procesuiran, iako smo priložili jasne dokaze.” dodaje Prlić.

Smatra da se ovakvim ponašanjem Tužiteljstva BiH i drugih tužiteljstava, šalje se poruka da se slobodno krade na izborima jer nitko neće biti kažnjen pa čak ni oni koji budu uhvaćeni.

Još je čudniji odgovor iz Tužiteljstva HNK, da nemaju niti jednu zaprimljenu prijavu, iako je ova moja prijava i njima stigla putem Federalnog tuziteljstva.

“Brojači mirno spavajte, jer i tužiteljstva spavaju.” je poruka koja stoji na kraju obraćanja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu