Izborne jedinice i broj mandata u Parlamentu FBiH

Pojašnjenje pitanja

Presudom Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“ stavljene su van snage određene odredbe Izbornog zakona BiH jer je ustanovljeno da Izborni zakon nije u potpunosti usklađen s Ustavom FBiH. Određene stranke predvođene HDZ-om pokušale su ovu situaciju okrenuti u svoju korist i pod krinkom ispunjenja presude Ustavnog suda pokušali su nametnuti dodatne podjele i uvesti nove elemente segregacije u izborni sistem.

 

Stav SDP BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ne podržava bilo kakve zakonske izmjene koje donose nove društvene podjele. Svaka izmjena Izbornog zakona koja podrazumijeva da se od različitih etničkih skupina prave izborne jedinice za SDP je neprihvatljiva. Svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje mora biti jednak, država Bosna i Hercegovina treba biti država svih njenih građana u kojoj će se poštivati prava svakog naroda na cijelom njenom teritoriju, a ne samo na nekom zamišljenom ograničenom prostoru. Rješenje ovog pitanja mora biti u potpunosti u skladu s presudama Ustavnog suda, s Ustavom BiH i FBiH, u skladu s drugim odredbama Izbornog zakona, te u skladu s temeljnim demokratskim standardima, evropskim vrijednostima i mišljenjem Venecijanske komisije iz 2002. godine i preporukama Venecijanske komisije u predmetu „Ljubić“.

Rješenje presude Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“ SDP je zajedno sa DF-om vidio u donošenju novog federalnog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojim se broj mandata u predstavničkom domu prilagođava broju građana koji naseljavaju određeno područje, te se osigurava da iz svakog kantona ide najmanje jedan pripadnik svakog naroda u Dom naroda, ukoliko ima jedan takav izabran, a propisuje se i alternativno rješenje ukoliko niti jedan takav predstavnik nije izabran.

 

Datum zadnje izmjene: 17.11.2017

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.