Jasmin Imamović

Izborili smo se za ravnopravnost Tuzle s drugim gradovima

Mogu da kažem da smo se izborili za ravnopravnost Tuzle i Kaknja s drugima te da ćemo primati oko pet miliona KM godišnje, zavisno od broja proizvedenih megavatsati.

Slika

Usvajanje Zakona o izdvajanju i usmjeravanju prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana i Zakona o gradu Tuzla bila je tema današnje pres-konferencije na kojoj su se medijima obratili načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić.

Prvim zakonom se propisuje obaveza javnih poduzeća i drugih pravnih osoba, koja ostvaruju prihod radom termoelektrana, da za prostore na kojima su izgrađene termoelektrane ili na kojima se nalaze instalacije za proizvodnju električne energije, odlagališta šljake, pepela i sličnog otpada nastalog radom termoelektrana, te deponije uglja, plaćaju novčani iznos naknade jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s odredbama ovog zakona. 

– Bili smo jako uporni s tim zakonom koji je 24. jula usvojio Predstavnički dom, a prije toga Dom naroda. Mogu da kažem da smo se izborili za ravnopravnost Tuzle i Kaknja s drugima te da ćemo primati oko pet miliona KM godišnje, zavisno od broja proizvedenih megavatsati. Ovim ćemo moći realizovati planirane projekte u naših 40 mjesnih zajednica, te zadovoljiti građane mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini termoelektrana – rekao je načelnik Imamović. 

Ovim zakonom je, između ostalog, određena i namjena sredstava a radi se pretežno o ekološkim projektima, projektima komunalne infrastrukture, te projektima vezanim za zdravlje ljudi, a posebno projektima ekonomskog razvoja, što se može prevesti kao zapošljavanje ljudi.
 
Inicijativa za donošenje zakona o principima lokalne samouprave započela je još 2002. godine. Kako je rekao Imamović, Općina Tuzla je davno mogla prihvatiti ranija zakonska rješenja, formirati više općina ali bi to bilo pogubno i dovelo bi do nagomilavanja administracije, zatim do sukoba nadležnosti i do etničkog cijepanja ovog multietničkog grada. 

– Tuzla je napokon grad, ali poseban ukras za ovaj zakon o gradu Tuzli je Zakon o izdvajanju i usmjeravanju prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana koji bi na snagu stupio od januara 2015. godine – kaže Imamović.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić podsjetio je da je ovo tijelo još 2007. godine donijelo odluku o proglašenju Tuzle gradom, koja je proslijeđena nadležnim organima Vlade FBiH, odnosno federalnom parlamentu čija je procedura završena nedavno. 

– Mislim da imamo svjetliju budućnost, prije svega, kada je riječ o zakonu o izdvajanju sredstava iz Elektroprivrede kojim ćemo riješiti probleme koje nam proizvodi termoelektrana, odnosno što smo Tuzlu doveli u ravnopravan odnos s ostalim gradovima u FBiH i državi – naglasio je Nišandžić. 

Kada se zakon objavi u Službenom listu, bit će održana konstituirajuća sjednica gradskog vijeća na kojoj će biti usvojen privremeni status grada Tuzle, koji će biti na snazi dok se ne donese trajni status. 

Također, sve ono što nosi prefiks općinsko bit će izmijenjeno u gradsko, dok će jedini troškovi bit izrada novih pečata.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.