Izbori su pokazali da je građanima došla žuta minuta i da žele promjene

Jasna Duraković jedno je od prepoznatljivih lica SDP-a. Nakon uspješnog mandata u Skupštini KS, profesoricu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i kćerku Nijaza Durakovića pratit ćemo u Parlamentu FBiH.

Za Raport je govorila o izborima, formiranju vlasti i Trojki.

Veliki iskorak

Prošlo je više 12 dana od održanih izbora u našoj zemlji. Kompletiranih rezultata još uvijek nema, ali jedno je sigurno da Denis Bećirović postaje član Predsjedništva BiH. Profesorica Duraković smatra da je to pokazatelj da je ljudima dosta trenutne vlasti.

“Smatram da su ovi izbori pokazali da je građanima došla žuta minuta i da zaista žele promjene. To se pokazalo i pobjedom Denisa Bećirovića koji je bio podržan od strane 11 stranaka. To je pokazatelj broj jedan. Pokazatelj broj dva je i kompletan rezultat koji je ostvario SDP u Kantonu Sarajevo. Popravio je svoj rezultat u odnosu na 2018. godinu više od 60 posto, a u odnosu na 2020. godinu više od 100 posto. SDP BiH u Kantonu Sarajevo je napravio veliki iskorak, ali i u drugim kantonima. Kada je u pitanju Federalni nivo, bilježimo malo manji uspjeh. Međutim, također su se i tu desile i neke promjene”, kazala je Duraković.

Dodala je kako je još prerano govoriti o formiranju vlasti te da će sve biti jasnije u narednih dvadeset dana.

“Stranke okupljene oko koalicije Trojka i na nivou Federacije imaju značajan broj kandidata. Moguće je da će moći i sa drugim strankama koje budu okupljene oko iste ideje, formirati vlast. Neozbiljno je o tome govoriti u ovom trenutku, vidjet ćemo sve u narednom periodu. Vidjet ćemo šta donose i ove izborne promjene koje su nametnute od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Treba nam malo detaljnije tumačenje te odluke koja je donesena”, kazala je Duraković.

Vlast u KS

Jedno je sigurno – Trojka ostaje apsolutno većina u Kantonu Sarajevu.

“To uključuje i profesora Damira Marjanovića, ispred stranke Za nove generacije. Razgovara će biti i sa Strankom za BiH, koja je ostvarila četiri ili pet mandata, tako i sa DF-om. Govorim isključivo o Kantonu Sarajevo”, istaknula je.

Proteklih nekoliko dana uveliko se špekulira ko bi mogao zauzeti poziciju premijera u Kantonu Sarajevo. Duraković i sama kaže da postoji nekoliko prijedloga, a da je jedan od njih i Adnan Šteta, ministar saobraćaja u KS.

“Stvarno mislim da bi on bio jedan izvrstan premijer, ali isto tako mislim da bi tog čovjeka bilo grehota sada maknuti iz Ministarstva. Mislim da je sjajne stvari napravio, pokrenuo kapitalne projekte. Voljela bih i dalje da ga vidim na čelu Ministarstva saobraćaja KS. Naravno, to je moj subjektivni stav. Vidne su promjene koje utječu na poboljšanje kvaliteta života građana u Sarajevu. Što se tiče novih imena za premijera, neozbiljno je o tome govoriti dok ne krenu stvarni pregovori, a to će biti kada budu zvanični rezultati. U ovom momentu bi bilo sve nagađanje”, kazala je Duraković.

Širom Bosne i Hercegovine održani su protesti protiv femicida, a sve je potaknuto nedavnim dešavanjem u Bihaću gdje je muž ubio svoju suprugu

Pitali smo profesoricu Jasnu Duraković koliko problemi napada i govora mržnje nad ženama bili zastupljeni tokom ovogodišnje predizborne kampanje.

“Prije dvije i po godine sam trpjela strašne pritiske, zastrašivanje, prijetnje do mnogih stvari. Vjerujem da svaka žena koja isklesa svoj put i postavi jasno svoj stav će naići na ovu vrstu prepreka. Sve zavisi od političke stranke kojoj ona pripada i do koje mjere će politička stranka ići u tom odbrambenom mehanizmu. To se jednako odnosi i na sve žene koje će stati iza svojih kolegica. Često me razočara nedostatak ženske solidarnosti. Žene se povuku i šute. Ozbiljno istraživanje bi trebalo da se provede baš u tom segmentu”, zaključila je Duraković.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.