Izbori su bili referendum između dva vrijednosna koncepta

Građani Bosne i Hercegovine su u nedjelju smijenili vlast u dva najveća grada, ali i velikom broju drugih lokalnih sredina. Mnogi su u nedjeljnoj noći vidjeli mogući početak ozbiljnih promjena, društvenih političkih i ekonomskih. Pravo je pitanje koliko je to realno?!

U Sarajevu se desio jedan sasvim očekivan proces smjene nesposobne, učmale i bezidejne vlasti, kako na nivou kantona tako i na nivou lokalne administracije, kaže za Klix.ba ekonomista i zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević.

“Stranke različitih političkih opredjeljenja, ali s jednim ciljem borbe protiv korupcije i definisanja jasnih rješenja, su odlučile sarađivati u interesu građana, što su građani prepoznali i nagradili povjerenjem. Nadam se da će i gubitnici i pobjednici razumjeti poruku, jedni da rade na sebi, a drugi da povjerenje nije bezuslovno i da se mora opravdati djelima”, kaže on.

Svima je jasno kako je ovo sve bilo prvo poluvrijeme i više od lokalnih izbora, dodaje on, jer se radilo o referendumu između dva vrijednosna koncepta, u kojem je jasno da su građani prije svega kaznili aroganciju, bahatost, lopovluke i nepotizam pokazujući da je dosta brutalnog iživljavanja, što je SDA u posljednje vrijeme vrlo intenzivno prakticirala.

“Uvjeren sam da će u godinama ispred nas, na sreću građana, SDA imati vremena raditi na unutrašnjoj katarzi oslobađanja od duboke korupcije i oholosti kojom je kontaminiran dobar dio njihovih prvih violina. Međutim, izuzetno je važno da stranke pobjednice u periodu ispred nas rade zajednički, odgovorno, pošteno, transparentno i na taj način pokažu građanima da su vrijedni dobijenog povjerenja i ne prokockaju početni kapital koji će građani znati nagraditi u cijelosti na općim izborima 2022. godine”, kaže on.

Vrijeme je da do općih izbora pokažemo kako se javne pozicije isključivo koriste za dobrobit građana, dodaje, a ne stranačkih tajkuna i begova i na taj način preuzmemo odgovornost svako u svojoj nadležnosti za provođenje nužnih društvenih i ekonomskih promjena koje će zaustaviti bježanje ljudi iz ove zemlje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu