Munib Husejnagić

Izbjegavali su se odgovori na pitanja oko izdavanja garancije za vraćanje kredita za projekat “Plava voda”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK Munib Husejnagić,obratio se medijima i reagovao na odgovor Vlade Ze-Do kantona, povodom projekta “Plava voda”,tekst prenosimo u cjelosti.

“Licemjerno je mene optužiti za politiziranje nakon što sam pokušao u redovnoj proceduri u tri navrata pokrenuti ovaj začarani krug oko izdavanja garancija za vraćanje kredita za projekat „Plava voda“. Svjesno su izbjegavali detaljne odgovore na moja pitanja iako su od početka znali u čemu je problem. Sada kada smo došli u vremenski cajtnot, da se mora donijeti Odluka do kraja januara 2017.godine, mene optužuju za politiziranje jer sam javno progovorio o kočničarima projekta. Neshvatljivo je da više od godinu dana Vlada ne uradi ništa od kada je donesena skupštinska Odluka za koju su unaprijed znali da nije odgovarajuća i da ne obezbjeđuje nastavak ovog projekta. Svakako da u svemu ovome svoju odgovornost snosi i prethodna gradska administracija jer se ponašala indolentno i nije javno odreagovala prema Kantonu iako je također znala da donesena Odluka ne obezbijeđuje nastavak projekta „Plava voda“, tako da se stekao dojam da nisu ni previše zainteresovani za realizaciju ovog projekta. Vlada Ze-Do kantona i Gradska uprava Zenice su imali više od godinu dana da razjasne nastalu situaciju i dogovore modalitete garancije za vraćanje ino kredita, a po informacijama sa kolegija Skupštine od petka, 27.01.2017. godine niti jedna strana nije ništa uradila da dođe do sporazuma. Na žalost sada smo jedino ostavljeni na milost kreditorima da se odobrovolje i prolongiraju rok za dostavu garancija, jer u petak, 27.01.2017. godine Kolegij Skupštine Ze -Do kantona nije donio odluku da se na dnevni red Skupštine zakazane za 30.01.2017.godine stavi problematika „Plava voda“, jer su članovi Kolegija iz SDA i HDZ-a bili suzdržani.
U nedostatku argumenata za nerad Vlade Ze – Do kantona po pitanju iznalaženja adekvatnog rješenja za nastavak realizacije projekta „Plava voda“, iako su znali razloge zastoja, jer sam ih ja i sam kroz svoja poslanička pitanja poticao na to, oni u svom odgovoru pokušavaju krajnje bahato i neistinito mene javno diskreditovati. Ovo nije prvi put da to čine, zato ih posljednji put pozivam da to ne čine jer ću sljedeći put biti prisiljen svoj dignitet braniti na sudu. Ovom prilikom ne želim detaljno govoriti o njihovim spletkama i podvalama, samo ću zbog građana u nekoliko rečenica reči o njihovim lažnim kvalifikacijama.
Notorna je laž da sam ja za vrijeme svog mandata napravio budžetski deficit od 64 miliona. Istina je da je taj deficit bio 26,6 miliona što dokumentujem službenim aktom Ministarstva finansija od 19.01.2017.godine. Nekorektno je da deficit od cca 10 miliona koji su napravili dok su oni (SDA) bili u Vladi do 31.06.2012.godine pripisuju meni. Namjerno obmanjuju javnost sa lažnim ciframa deficita i neplaćenih obaveza jer te dvije stvari neupućeni sabiraju, a u stvari je logično da će iznos ostvarenog deficita ostati približno iznosu neplaćenih računa. Kada govore o neredovnim isplatama prema porodiljama, borcima i ostalim socijalnim kategorijama ponovo ističem da sam za vrijeme mandata isplatio sve mjesečne tranše prema ovim kategorijama i dvije mjesečne tranše smanjio zatečeni zaostatak i to u vrijeme kada su bili znatno smanjeni prilivi u budžetu, zbog poznatih nemira i prirodne katastrofe koja nas je zadesila. Ova „Vlada na kredit“ nema pravo da nekom drži lekcije kada je za samo tri godine mandata sebi kroz budžet obezbjedila 70 miliona kredita. Jasno je svima da sam kojim slučajem podigao samo jedan kredit u iznosu od njihovog ovogodišnjeg kredita koji iznosi 30 miliona, mogao sam sve obaveze na vrijeme isplaćivati i još napraviti suficit.

Katastrofu koju su SDA i satelitske partije napravile u „Krivaji“ Zavidovići u ratnom i poratnom periodu imputirati meni za rad u tom preduzeću od 6 mjeseci je krajnje nekorektno. Sistemski opljačkano preduzeće od strane dobro poznatih njima bliskih tajkuna, nad kojim je proglašen stečaj sa neplaćenim doprinosima radnicima 14 godina. Formirali ste „Krivaju 1884“ sa privatnim kapitalom, protuzakonito im ustupili oblovinu ispod tržišne cijene i tako doveli na rub propasti JP „ŠPD“ Ze-Do kantona koje je postalo gubitaš , a njihovi radnici bez uplaćenog staža, a takođe i općine ostale bez nadoknada za sječu šume, koje su poslije sudskim putem morali tražiti naplatu. Na kraju smo to vansudskom nagodbom u Protokolu o obračunu plaćanja regulisali između ŠPD-a i Općina Ze-Do kantona. Javno Vas pitam šta ste učinili da se počinioci procesuiraju za pronevjeru u Krivaji 1884 za skoro 20 miliona izvezenih proizvoda Krivaje, a da novci na račun Krivaje nikada nisu uplaćeni. Lično sam kompletan set dokumentaciji vidio kod aktuelnog stečajnog upravitelja „Krivaje“. Šta ste učinili za pronevjere roba iz 5 montažnih pogona u Americi itd.
Zbog javnosti moram istači nekoliko činjenica, a koje vi iz Vlade Ze-Do kantona sigurno znate jer ste poslali po zadatku kantonalne inspektore da više mjeseci sve živo pretresu i po svaku cijenu sudski procesuiraju. U „Krivaji- Mobel“ sam radio drugo polugodište 2015 godine. Istina je kada sam u junu 2015 godine stupio na dužnost direktora nisu bili uplaćeni doprinosi na plate niti za jedan mjesec u toj godini. Za nepun mjesec rada, krajem juna isplaćena je prvi put plata zajedno sa doprinosima u toj godini. Odmah sam stupio u kontakt sa poreskom upravom i sačinio Protokol o obračunu plaćanja svih preostalih obaveza uz obezbjeđenje hipoteke za uredno vraćanje. Nekoliko tranši smo uplatili po protokolu, a štrajkovi su nas omeli da kompletan dug otplatimo. Sa proglašenjem štrajka i totalne blokade ja sam otišao iz tog preduzeća.
Prije odlaska sam uspio sa stranim investitorom dogovoriti sve elemente ugovora i preseljenja cijele fabrike iz Njemačke u hale Krivaje, čime bi se postigla puna uposlenost i osigurao razvoj preduzeća i cijele lokalne zajednice. Na žalost bukvalno su otjerani i u vrlo kratkom periodu isti investitori svoj poslovnih plan ostvarili u Općini Ključ.
I na kraju da vas obavijestim da je bio sudski proces i pokušaj da se okrivim po tri tačke prekršaja po kojim sam na kraju u potpunosti oslobođen od strane Općinskog suda u Zenici, a vjerujem da su i sami inspektori znali da će na kraju biti takav ishod, izjavio je Husejnagić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.