Saša Magazinović

Izbaciti vjerska i etnička obilježja iz škola

Bosna i Hercegovina je u Izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) okarakterisana kao zemlja sa etničkom segregacijom u obrazovnom sistemu. Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, skrenuo je pažnju javnosti kako su ovaj dokument i njegove preporuke prošle nezapaženo, te ocijenio kako se radi o objektivnom prikazu stanja, važnoj zadaći za bh. političare te upozorenju na sistemsku diskriminaciju u našem društvu.
Magazinović je naglasio da je kroz Izvještaj potvrđena ispravnost stava SDP BiH o štetnosti etnički podijeljenih obrazovnih sistema koji se nalaze pod zaštitom političkih elita. Etničkim elitama odgovara podijeljeno društvo i oni svjesno zaustavljaju inkluzivne i integracijske procese – ističe Magazinović, te navodi da će insistirati na provedbi preporuke iz Izvještaja kojom se vlastima u BiH poručuje da svi oblici segregacije u školama moraju prestati, uključujući „dvije škole pod jednim krovom“ i monoetničke škole, da zajedničko jezgro nastavnog plana i programa treba u potpunosti primjenjivati i dalje razraditi, te da vlasti trebaju osigurati inkluzivno i nediskriminirajuće okruženje za učenje u svim školama što uključuje i uklanjanje svih simbola koji predstavljaju etničku ili vjersku pristrasnost.
„Oni kojima je cilj podjela države, a ima ih na svim stranama, svjesni su da je jedan od preduslova za to razdvajanje djece na etničkoj osnovi i njihovo vaspitanje od ranog djetinjstva na način da oni drugi nisu prihvatljivi. Ako ne želimo da ta djeca ponove greške svojih prethodnika pod hitno trebamo raditi na ujedinjenju države i građana u svim segmentima, a naročito u obrazovnom“, poručuje je Magazinović.
Kao neko ko je pokretao raspravu o temi nacionalnih tenzija i govora mržnje i inicirao izmjene zakona, Magazinović je izrazio saglasnost sa ocjenom iz Izvještaja koji kaže da su međuetničke tenzije i govor mržnje u BiH i dalje visoki, te da političari i mediji koriste govor mržnje, a vlasti ne preduzimaju dovoljno aktivnosti protiv toga. On je istakao da se vlasti na svim nivoima moraju pogledati u ogledalo i zapitati se koliko svojim djelovanjem ili nedjelovanjem doprinose tome da se Bosna i Hercegovina prepoznaje po govoru mržnje, u pojedinim slučajevima i u rasističkom političkom pravcu, izostanku sankcionisanja i prevencije govora mržnje, rasizma, antisemitizma… Uz navođenje činjenice da je govor mržnje korak koji prethodi nasilju, kroz Izvještaj se naglašava i velika odgovornost medija u borbi protiv govora mržnje, ali ističe i činjenica da upravo neki od medija šire govor mržnje, upozorava Magazinović.
Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je nezavisno tijelo osnovano od strane Vijeća Evrope za praćenje ljudskih prava, specijalizirano za pitanja koja se odnose na rasizam i netoleranciju. Ovo je treći izvještaj tog tijela o Bosni i Hercegovini, a upozorenja na segregaciju u obrazovnom sistemu se ponavljaju.