KO SDP BiH Goražde

Izazovi neoliberalnog kapitalizma u našem društvu

Ideja apsolutne slobode u privredi i na tržištu daje apsolutno odriješene ruke veoma ograničenom broju bogatih pojedinaca, što postepeno dovodi do kontrole i monopola nad tim istim tržištem. Iako neoliberalni kapitalizam teoretski zagovara liberalnu demokratiju, slobodu i ravnopravnost svih građana, u njemu se kao po pravilu najlakše snalaze najbogatiji slojevi društva zbog čega dolazi do raslojavanja i sve veće razlike u bogatstvu između bogatih i siromašnih. Novonastalo bogatstvo se pri tome ne raspoređuje radnicima, poduzetnicima, državi i narodima, nego se dodaje već nagomilanom kapitalu. U neoliberalnom kapitalizmu građani su često prepušteni hirovima i samovolji nositelja krupnog kapitala od kojih ih apsolutno niko i ništa ne može zaštititi – ni država, ni vojska, ni sudstvo niti policija.

U kontekstu igre bez granica u prekompoziciji vlasti na svim izvršnim nivoima, koja je zamijenila suštinu političkog djelovanja – rad za boljitak građana, na danjašnjoj konfereciji iznijećemo nekoliko očiglednih primjera u našem društvu.

Međunarodna zajednica je ocjenila usvajanje agende (dnevnog reda poslova koje vlade moraju uraditi) kao najveći napredak Bosne i Hercegovine u pridruživanju Evropskoj uniji, mada običan građanin ništa ne osjeti niti će uskoro osjetiti neki napredak u svakodnevnom životu. Posledica usvajanja agende je donošenje Zakona o radu na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je cilj da se smanji uticaj sindikata i liberalizuje zapošljavanje i otpuštanje radnika, kao i umanjnenje njihovih zakonskih prava. U pojedinim privatnim firmama, a i u nekim firmama sa državnim kapitalom na području našeg kantona, primjenom ovih zakonskih rješenja, samo je legalizovana teška pozicija zaposlenih u tim firmama. Svjedoci smo da se u tim firmama često radi i po 12 sati dnevno, da je obavezan rad subotom i pojedinim državnim i vjerskim praznicima, iz straha da ne izgube posao mnoge zaposlenice ne smiju formirati porodice odnosno djeca su postala finasijski problem (preskupa), radnici ne smiju otići na duže bolovanje, godišnji odmor se svodi na nekoliko dana. Istupanje premijera FBiH, Fadila Novalića, vezano za Opšti kolektivni ugovor, dovoljno nam govori koliko mu je stalo do prava radnika naspram njegovih ličnih i partijskih interesa.

Primjer uticaja pojedinaca odnosno vlsnika kapitala, može se vidjedi u samom formiranju vlade BPK Goražde. U procesu imenovanja premijera i ministara puno se ne pitaju političke partije, nego se pitaju pojedinci, koji nastoje preko njih da ostvare svoje političke i interesne ciljeve. Može se zaključiti da je večina partija koje djeluju na području našeg kantona samo predstavnici vlanika kapitala. Vladi su prioritetniji bogatiji pojedinci od običnog, osiromašenog, deziorjentisnog i demoralisanog građanina (svođenjem socijalne pravde na socijalna davanja).

Svjedoci smo da će se nepotrebno utrošiti nekoliko miliona maraka kreditnih sredstava za „zaziđivnje“ rijeke Drine od Vitkovića do Novog Goražda, samo da bi neka firma dobila posao. Običan čovjek neće imati velike koristi od toga osim poteškoća prilikom prilaska koritu rijeke. Činjenica je da je zadnja poplava na području Opštine Goražde izazvana ljudskim faktorom. Tih nekoliko miliona bi se itekako moglo iskoristiti za druge infrastrukturne projekete (bazeni, sportske dvorane, parkovi, objekti kulture i zabave).

Velika sredstva za poticaje za zapošljavanje preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde godinama se dodjeljuju firmama, a da imamo mali broj primjera da se neko dugoročno zaposlio. Praksa je postala da se običan zaposlenik iskoristi za godnu dana i poslije toga se ponovo vraća na evidneciju nezaposlenih. Čak su registrovani pojedini slučajevi davanja sredstava poslodavcima za fiktivno zapošljavanje. Sama služba je pod direktnim uticajem jedne političke opcije i malog broja pojedinaca, a služba za njih samo to „javno i transparentno“ odrađuje.

Da ne bi dalje navodili primjere možemo reći da neoliberalni kapitalizam polako ulazi u sve svere našeg života i da u našem osiromašenom društvu posljedice će se u većoj mjeri osjetiti za koje desetoljeće.

Svjesni smo da trenutno nema boljeg „izuma“ od kaptalizma i da vlasnici kapitala teže za ostvarivanje profita (dobiti), razumljivo je da s jedne strane želimo investicije i zapošljavanje, a s druge strane imamo nesgledive posljedice za 99% građana. Građani nisu očekivali kapitalizam kakav je na djelu i ne žele kapitalizam na nacinalno-kvazi-demokratskom uređenju, plačkaškoj privatizaciji, kleptomaniji i korupciji. Kritika ovakvog kapitalizma nije pod embargom

SDP će raditi na podizanju nivoa saradnje sa drugim partijama, sindikatima, nevladinim sektorom, penzionisanim, nezaposlenim i zaposlenim radnicima i seljacima, a u skladu sa svojim programom, nastojati ugraditi socijalne „amortizere“ u društveno-ekonomskim odnosima u BiH, odnosno  boriti se za prava radnika i socijalnu pravdu u njenom izvornom obliku.

Na kraju, svim građanima želimo sretne predstojeće praznike, puno zdravlja, radosti i uspjeha u 2016. godini!

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.