Sastanak lidera SDA, HDZ i SBB oko Mostara

Iza priče o ugroženosti koju serviraju SDA, HDZ i SBB stoje interesi tajkunsko-političkih lobija

Posljednji  sastanak lidera SDA, HDZ i SBB oko Mostara bi ostao konstanta u njihovom višegodišnjem neuspješnom lešinarenju nad sudbinama građana Mostara, da se nisu desile izjave nakon sastanka  koje u potpunosti demaskiraju stvarne razloge nemogućnosti dogovora.

Javnost se konačno imala priliku uvjeriti kako stvarni razlozi neuspješnih pregovora o Mostaru ne leže u suštini presude Ustavnog suda i Statuta Grada Mostara, nego u činjenici ko će krčmiti gradsku imovinu  i zemljište i u kojem djelu grada.

Sada je više nego jasno kako smo već godinama bili u pravu kada smo govorili da iza priče o ugroženosti i ravnopravnosti koju nam serviraju SDA i HDZ, stoje isključivo zajednički interesi tajkunsko-političkih lobija da i u novom političkom rješenju nastave višegodišnje mešetarenje parcelama i gradskom imovinom. Eliminisanje SDP BiH kao parlamentarne stranke, na krajnje arogantan i politički bahat način, iz daljeg toka pregovora o Mostaru govori tome u prilog.

Međutim, kratkovidna politika SDA je nakon zadnjeg sastanka lidera na pitanju Mostara pokazala ono od čega smo godinama strepili, a to je da uređenje BiH vidi kao podjelu teritorija na nacionalnom principu ili kako oni to odmilja zovu građevinskim zemljištem.

Ništa opasnije odavno nismo imali u političkom spektru izjava, kao što je slučaj nakon posljednjeg sastanka, te još jednom pozivamo stranke da rješenje traže u interesu građana, a ne tajkuna i to na civilizacijskim i evropskim principima ravnopravnosti svih na svakom djelu zemlje.