Damir Mašić

Iza odluke vlasti u FBiH o zamjeni fiskalnih kasa, pored HDZ-a, stoji i SDA!

Damir Mašić, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže kako su na današnjem glasanju o prijedlogu Kluba zastupnika SDP u Parlamentu FBiH da se na Dnevni red sjednice uvrsti Zaključak kojim se traži od Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija stavljanje van snage usvojenog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, jedino klubovi SDA i HDZ nisu podržali ovaj prijedlog.

“Samo je sedam glasova nedostajalo da prijedlog prođe. Sve maske su pale i sada je jasno kao dan da, pored HDZ-a, i SDA stoji iza njega i punim podržava dodatni namet privredi kroz obaveznu zamjenu fiskalnih kasa. Nažalost, proteklih sedmica u SDA nisu imali petlje da javno to kažu i obrazlože svoj stav zbog čega nepotrebno uvode dodatne namete privredi.

Mi u SDP-u smatramo da je u potpunosti neprihvatljiva i neopravdana odluka Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija koja će obavezu zamjene fiskalnih kasa dovesti do dodatnog finansijskog udara na privrednike u FBiH, što će privredu koštati više od 60 miliona KM.

U donošenju ove odluke kroz usvajanje spornog pravilnika u potpunosti je izostala Javna rasprava u Parlamentu FBiH, a to je dodatno problematično imajući u vidu da je isti prijedlog, doduše kroz predloženi Zakon od strane Vlade FBiH 2019. godine, neslavno završio u parlamantarnoj proceduri tako što nije bio podržan od strane zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH.

Nakon odluke Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH o drastičnom poskupljenju struje privrednim subjektima, ove odluke o nepotrebnoj zamjeni fiskalnih kasa ne možemo se oteti utisku da vlast u FBiH predvođena sa SDA i HDZ planski i sistemski kontinuirano uvodi dodatni namet privrednicima.

Ono što dodatno zabrinjava je prilično mlaka reakcija Udruženja poslodavaca koje bi se moralo više i snažnije boriti protiv ovih odluka vlasti. Mi ih i ovim putem ohrabrujemo da to učine.

Svoju borbu nastavljamo na narednoj sjednici kada će uz već prihvaćen prijedlog SDP-a biti i tačka dnevnog reda “Informacija Vlade FBiH o usvojenom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH” kada ćemo ponovo tražiti za stavljanje van snage ovog sramotnog pravilnika“, rekao je Mašić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.