Iz Trojke reagovali na Schmidtovu najavu: Izborni proces mora biti transparentniji

Socijaldemokratska partija (SDP) Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurali transparentan i pošten izborni proces, navodi se u zajedničkom saopćenju ove tri stranke.

Nakon današnje najave visokog predstavnika Christiana Schmidta kako namjerava djelovati sa ciljem osiguranja transparentnijeg i poštenijeg izbornog procesa u BiH, iz Trojke navode kako već godinama insistiraju na sličnim rješenjima.“Transparentan i pošten izborni sistem u kojem je krađa glasova minimizirana ili u potpunosti onemogućena vitalni je interes svih građana Bosne i Hercegovine. U ranijim izbornim procesima mogli smo jasno detektirati koje su slabosti izbornog procesa u BiH i u kojim fazama je prekrajanje izborne volje građana BiH moguće. Uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost već bi imalo i pozitivan efekat na same građane”, navodi se u saopćenju.

Iz Trojke navode da se već godinama vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja.

“Nažalost, u više navrata ovakvi pokušaji su propali iako su uvijek imali našu bezuslovnu podršku. Pozivamo domaće političke aktere, a posebno zastupnike Trojke, da ponovo iniciraju usvajanje rješenja koja bi osigurala transparentan i pošten izborni proces. Nadamo se da će i sve druge stranke, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, podržati rješenja koja istinski unapređuju izborni proces kao ključni segment demokratije. Rješenja koja sada imamo su zastarjela, neefikasna i prevaziđena te ih je nužno mijenjati. Ovdje ne postoji bilo kakva podjela izuzev na one koji jesu za poštene izbore i one političke snage koje nisu za to”, dodaju iz Trojke.

Najavu da će visoki predstavnik Schmidt djelovati ako ne dođe do brzog dogovora u Trojci vide kao posljednje upozorenje političkim snagama da sami iznađu adekvatna rješenja.

Tehničke izmjene izbornog zakona u smislu jačanja integriteta i izbornog procesa tema su kojoj se visoki predstavnik vraća iznova i iznova. Bilo bi izuzetno važno da Parlament BiH usvoji paket koji će implementirati nove tehnologije i osigurati pošten izborni proces. U tom smislu svaka podrška i insistiranje međunarodne zajednice mogu biti značajan podsticaj da se u konačnici građanima isporuče rješenja koja se već godinama najavljuju. Istovremeno, jasno ukazujemo da mora doći kraj nerazumnim blokadama i ucjenama od strane nekih političkih stranaka koje su i ranije blokirala usvajanje ovih zakona”, stoji na kraju saopćenja Trojke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.