Helez

Iz prava će biti izvedeno oko 2.000 korisnika povoljnih penzija

Helez je istakao da je time omogućeno pravo na prijevremeno povoljnije penzioniranje osobama kojima to pravo ne pripada, a da se radilo o penzijama od 800,00 KM na osnovu čega je budžet Federacije BiH u proteklih 10 godina oštećen za oko 200 miliona KM, te da će protiv tih osoba biti podnesene krivične prijave.

Slika

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada FBiH na sjednici prije 15 dana donijela odluku o davanju saglasnosti za poništenje akata ministarstva na čijem je on čelu iz ranijeg perioda i davanju saglasnosti na prijedlog naziva komandi, jedinica i sastava Armije RBiH, HVO-a i HOS-a čime su poništena ranija rješenja i iz prava će biti izvedeno oko 2.000 korisnika povoljnih penzija. 

Pojasnio je da je riječ o povoljnim penzijama na koje su pravo mogli ostvariti oni koji su komandovali jedinicama ranga bataljona ili višeg nivoa najmanje 12 mjeseci te da je zbog nedonošenja podzakonskih akata stvorena situacija da ne važe isti kriteriji za pripadnike Armije RBiH i HVO-a jer je u slučaju HVO-a kao ekvivalent komandant bataljona navođen komandant isturenog komandnog mjesta, ratne bolnice, isturene logističke baze i ratne vojne škole što je samo po sebi nezakonito. 

Helez je istakao da je time omogućeno pravo na prijevremeno povoljnije penzioniranje osobama kojima to pravo ne pripada, a da se radilo o penzijama od 800,00 KM na osnovu čega je budžet Federacije BiH u proteklih 10 godina oštećen za oko 200 miliona KM, te da će protiv tih osoba biti podnesene krivične prijave. 

Dodao je i da je u Čapljini otkriveno falsifikovanje 11 potvrda za povoljne penzije što je vraćeno u prvobitno stanje te da će i u tom slučaju biti podnesene krivične prijave. 

Po Helezovim riječima većina od  oko 2.000 koji će biti izvedeni iz prava na povoljne penzije su najvjerovatnije bivši pripadnici HVO-a a jedan dio njih možda nije pridao nijednoj vojnoj formaciji. 

– U prilog da je ovo ovako kako sam naveo govore izjave onih koji su to potpisali: Martin Frančešević, Ibrahim Ganibegović i čini mi se Armin Čengić. Oni negiraju da su to uradili i sve vraćaju na prethodnog ministra Zahida Crnkića – rekao je Helez i dodao da će kopije tih izjava biti dostupne medijima.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.