Iz EU dolazi pozitivna klima i pozitivan odgovor

Ovaj sastanak održan je u okviru posjete Eichhorst Bosni i Hercegovini, u kojoj je trenutno prisutna politička kriza prouzrokovana opasnom i secesionističkom politikom Milorada Dodika i njegovih partnera na vlasti

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst danas su se u Sarajevu sastali sa zvaničnicima sa državnog i entitetskog nivoa vlasti s kojima su razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenom putu ka EU.

Nakon sastanka premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je danas vođen veoma korektan razgovor sa predstavnicima EU.

Kaže da su se učesnici sastanka dogovorili da na nivou ekipa pripreme akcioni plan odnosno implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske unije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

– Eichhorst je zadovoljna da smo na tu temu razgovarali i da smo spremni da rješavamo tu situaciju. Oni su veoma zainteresovani za BiH i kažu da vjeruju u našu zemlju. Također, žele da se napredak i zamah koji smo imali na početku nastavi, tako da s njihove strane imamo pozitivnu klimu i pozitivan odgovor. Na nama je da to sada zadržimo – istakao je Nikšić novinarima.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji naglasio je da je na sastanku izložen stav da „imamo ipak udar na ustavni poredak u BiH“.

– Ne možemo se praviti mrtvi i ne možemo se dogovarati oko stvari kao da se ništa ne dešava u BiH. Neke stvari smo ipak otvorili i shvatili da ovo ne vodi nigdje, te u konačnici svi zajedno tražili neke odnose međunarodne zajednice pogotovo EU kada je u pitanju BiH i nekakav ne mogu reći povlašteni status, ali konkretne uslove koji bi morali ispuniti kako bi stekli status članice EU po nekim povlaštenim kriterijima – kazao je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.