Dogovoreni projekti saradnje Ankare i Sarajeva

Ivo Komšić i Miro Lazović na Generalnoj skupštini Organizacije gradova za globalno projektovanje

Na poziv Meliha Gökçeka, gradonačelnika pobratimskog grada Ankare, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović učestvovali su u radu 3. Generalne skupštine Organizacije gradova za globalno projektovanje (GDCO).

Pozivom na zaseban sastanak, prvi čovjek Ankare Melih Gökçek ukazao je posebnu čast predstavnicima Grada Sarajeva. Gradonačelnik Komšić podsjetio je da Sporazum o bratimljenju između Ankare i Sarajeva iz 1994.g. obavezuje na konkretne oblike saradnje. S tim u vezi predložena je razmjena kulturnih manifestacija kao i saradnja visokoobrazovnih institucija. Začeta je i ideja o uređenju jednog parka u Sarajevu koji bi se nazvao po pobratimskom gradu Ankari.

Komšić se zahvalio domaćinima što su na zahtjev Grada Sarajeva ugostili i delegaciju sarajevskog Vodovoda. Predstavnici Vodovoda Ankare (ASKI) izrazili su spremnost da u skladu sa svojim kapacitetima pomognu sarajevskim kolegama kako bi građani Sarajeva imali što redovnije snadbijevanje vodom.

Na povratku iz Ankare, gradonačelnika Komšića i njegove saradnike, u Istanbulu je dočekao gradonačelnik Kadir Topbaş. U srdačnom susretu gradonačelnik Istanbula je ustvrdio da Sarajevo kod njega i njegovih 17 miliona sugrađana uživa poseban ugled. Svoje poštovanje je argumentirao činjenicom da je u želji da se susretne s predstavnicima Grada Sarajeva, pomjerio važne predizborne obaveze kako bi bio u prilici razgovarati s prijateljima.

Pozvao je Komšića na intezivnije i konkretne oblike saradnje u korist Sarajeva. Izrazio je zadovoljstvo što je Istanbul bio u prilici ove godine Sarajevu isporučiti 30 funkcionalnih i kvalitetnih mercedesovih autobusa. Gradonačelnik Komšić je naglasio da su ti autobusi ponovo pokrenuli linije koje su do njihove isporuke bile prekinute radi čega su građani Sarajeva ispaštali. Topbaş je ponudio da Istanbul za nezaposlene žene Sarajeva organizira kvalitetne edukacije na osnovu kojih bi mogle na dostojanstven način zarađivati za život.

Komšić je predložio Topbaşu da Istanbul podrži obnovu sarajevske kule Bijele tabije. Realizacijom tog projekta, revitalizirao bi se vrijedan kulturno-historijski spomenik, angažirali bi se domaći građevinari, povećali turistički resursi Sarajeva i otvorio prostor za zapošljavanje mladih i stručnih ljudi.
U znak zahvalnosti Komšić je Topbaşu uručio Povelju „Počasni građanin Grada Sarajeva“ koje mu je Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo uoči 6. aprila Dana grada Sarajeva. Ovom pilikom, Komšić je pozvao kolege iz Ankare i Istanbula u uzvratnu posjetu Sarajevu koja bi se trebala realizirati krajem ove ili u narednoj godini.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.