Lagumdžija – Mogherini

Italija i EU imaju želju i interes da pomognu BiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas s ministricom vanjskih poslova Italije Francescom Mogherini koja boravi u jednodnevnoj posjeti BiH u svojstvu predstavnice zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom.

– U pripremi za predsjedavanje EU ministrica Mogherini je obećala da će jedan od prioriteta Italije biti Zapadni Balkan i da bi Sarajevo trebalo biti suštinska i simbolička vrata ovog regiona – kazao je ministar Lagumdžija.

Istaknuo je da je boravak Mogherini u BiH novi poticaj „da svi zajedno hitno krenemo s implementacijom onoga što nam je dato kao šansa nakon Donatorske konferencije.“

– Obnovu BiH trebamo da iskoristimo kao novi iskorak i početak, da pokažemo da možemo biti efikasni i transparentni te da smo naučili lekciju koju nam je održao „čovjek“ BiH u kritičnim trenucima – smatra Lagumdžija.

Građani BiH, kazao je Lagumdžija, bili su ujedinjeni u spašavanju ljudskih života prelazeći sve entitetske, etničke i vjerske razlike te su tako smanjili stepen nesreće.

– Tako ujedinjeni možemo postići mnogo više, a to je na određen način i poruka koju smo dobili od ministrice Mogherini – rekao je Lagumdžija i dodao da je zahvalan na jučerašnjoj odluci Vijeća ministara Italije „kojom se daje podrška deminiranju u BiH kao problemu koji je postao još veći nakon poplava.“

– Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nije strateški i ekonomski bitna samo za te zemlje, već i za sve zemlje EU – kazala je ministrica Mogherini.

Također je potrebno, kazala je Mogherini, praviti konkretne korake u tom smjeru tj. „treba imati stalno na umu tu strategiju, ali i pokazati konkretnim koracima da smo na putu njene realizacije.“

– Reforme su bitne ne samo za BiH već i za svakog njenog građanina. Italija je prilično odlagala svoje reforme, ali mogu reći da ih danas izvršavamo odlučno i s dosta hrabrosti. Strukturalne reforme se prave ne zato što to neko od nas traži već zato što to traže naši građani – istaknula je Mogherini.

Dodala je da postoji volja Italije i vjerovatno cijele EU da „ispratimo BiH i pomognemo u tim reformama.“

– Očekujemo nakon izbora u oktobru jasan, koherentan i odlučan signal od vlasti BiH, a Italija i EU imaju i želju i interes da vam pomognu u prelasku tog puta – poručila je ministrica Mogherini.

Posjeta Bosni i Hercegovini prva je u nizu posjeta balkanskoj regiji koje će, nakon Sarajeva, obuhvatiti Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru.