Reagovanje SDP BiH

Istup reisa Kavazovića ide u prilog onima koji žele dijeliti BiH

SDP BiH podržava aktivnosti svih koji imaju namjeru mobilizirati sto je moguće veći broj građana da izađu na izbore i na taj način daju najveći mogući legitimitet budućim lokalnim vlastima za rješavanje životnih problema građana u naredne četiri godine. Posebno se to odnosi na aktivnosti koje imaju za cilj da se ne dozvoli da u Srebrenici bude izabran načelnik koji negira genocid počinjen u tom gradu.

Međutim, smatramo neprihvatljivim da se u takvim namjerama koriste izjave koje su suprotne biću Bosne i Hercegovine, za koju čvrsto vjerujemo da je moguća jedino na principima ZAVNOBiH-a i jasnim opredjeljenjem kako je BiH prije svega i muslimanska i srpska i hrvatska.

Uvažavajući ulogu Reis-ul-uleme Huseina Kavazovića kao vjerskog poglavara, želimo izraziti neslaganje sa njegovim istupom i izjavama koje po svom sadržaju idu samo u prilog svima onima koji bi ovu zemlju najradije podijelili po nacionalnim šavovima, a ujedno su i protiv Ćamila Durakovića kao načelnika svih građana Srebrenice kakvog ga mi smatramo i iza kojeg smo stali upravo na tim vrijednostima.

Ovakvi istupi mogu samo dodatno mobilizirati one koji u Srebrenici žele uspostaviti vlast koja će negirati genocid. Osim toga korištenje uvrjedljivih termina od strane vjerskih velikodostojnika jednostavno nije prihvatljivo.

Reis Kavazović je do sada pokazao kako je prije svega čovjek mira i pobornik suživota i obnove povjerenja u BiH i sigurni smo da će u svom budućem djelovanju nastaviti zalaganje za takve vrijednosti.