Niko od funkcionera nije uposlenik partije

Istraživanje N1 – Uposlenici SDP BiH služe građanima u cijeloj zemlji

Regionalna televizija N1 istraživala je o broju uposlenih u pojedinim strankama, gdje je istaknuto kako Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ima 82 uposlenika. Generalni sekretar Irfan Čengić uputio je ovoj televiziji odgovor i pojasnio raspodjelu i način rada SDP BiH:

„Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) ima 82 uposlenika, kako je i navedeno u izvještaju. Dvije trećine tih uposlenih rade na terenu u vijećničkim kancelarijama i općinskim organizacijama širom države. Naime, SDP BiH je jedina stranka koja ima vijećnike/odbornike u oba entiteta i u svim kantonima. Nastojimo imati kancelarije u svakoj općini i u svakom kraju Bosne i Hercegovine, te u skoro svim kancelarijama imamo i profesionalne uposlenike. Smatramo da je naša prvenstvena dužnost služiti građanima u cijeloj BiH, a ne samo od Baščaršije do Marijin dvora.

Novac koji dobivamo iz budžeta vraćamo građanima i koristimo tako da građanima budemo na usluzi. Svi građani koji ovo budu čitali u svom gradu vjerovatno imaju kancelariju SDP BiH i u toj kancelariji mogu postaviti  pitanje za naše predstavnike, uputiti inicijativu, zakazati sastanak sa našim zastupnicima i vijećnicima, te inicirati rješenje problema – kako onih lokalnih tako i prijedloge rješenja na najvišim nivoima. Mnogi se iznenade kada saznaju kako su neke od najvažnijih inicijativa koje smo realizovali, čak i na najvišim nivoima, začete upravo na prijedlog građana u tim lokalnim kancelarijama. U rijetkim općinama gdje nemamo kancelariju, postoje regionalne i kantonalne kancelarije koje servisiraju potrebe članova, građana i simpatizera iz tih krajeva.

SDP BiH ima i fond solidarnosti gdje općinske organizacija koje imaju veći budžet pomažu organizacijama koje imaju manje budžete. Na taj način osiguravamo da socijaldemokrati u malim općinama i mjestima gdje stranka ostvaruje lošije rezultate, imaju svoju kancelariju jednako efikasnu kao i socijaldemokrati u Tuzli, Banjaluci, Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Prijedoru, itd.

Bitno je istaći i da niko od funkcionera SDP BiH nije uposlenik partije. Predsjednik, generalni sekretar, potpredsjednici i drugi istaknuti funkcioneri za svoj rad ne uzimaju nikakve naknade od partije”, poručio je Čengić.