Saša Magazinović

Ispuniti tri uslova, pa onda razgovarati o Izbornom zakonu

Državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović je napomenuo pod kojim uslovima je moguće nastaviti pregovarati o izmjenama Izbornog zakona.

To su tri uslova koja se odnose na vlast u Republici Srpskoj.

“Pitaju o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu. Ništa se nije promijenilo – ti pregovori su danas potpuni višak. Učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS (o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast, op.a.), poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”, ukazao je SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, SDP je bio prva stranka koja se odlučila povući iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona, i to usljed prijenosa nadležnosti s državne na vlast u Republici Srpskoj. Poručili su da im je neprihvatljivo pregovarati o tome dok se ugrožava ustavni poredak.

Nedugo nakon toga su zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji posreduju u pregovorima, prolongirali ranije planirane posjete. Magazinovićevo očitovanje je poruka uoči nastavka ovih pregovora.

Klix