Nikšić

Isplata penzija uvećanih za pet posto počinje u petak

Isplata penzija uvećanih za pet posto počinje u petak, 7. februara, što je drugo po redu povećanje u mandatu ove Vlade FBiH.

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je danas da će isplata penzija uvećanih za pet posto početi u petak, 7. februara, koju će dobiti 359.969 penzionera u Federaciji BiH.

– Za islatu povećanih penzija treba oko sedam miliona KM na mjesečnom, odnosno 85 miliona KM na godišnjem nivou. Taj novac Federalna vlada negdje do nivoa 66 miliona KM ima osiguran – istakao je Nikšić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Za preostalih 19 miliona KM, kaže, imamo jasan plan kako ćemo ga riješiti, nešto aktivnostima unutar same Vlade FBiH, a nešto aktivnostima unutar uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

– Nakon ovog povećanja prosječna penzija u Federaciji BiH će iznositi za one kojima je povećana oko 360 KM. Prije dolaska ove vlade prosjećna penzija je iznosila 327 KM i prije tri godine je bilo 20.000 penzionera manje nego što ih ima danas- kazao je Nikšić.

Zagarantovana penzija, koja ide za sve one koji su ostvarili 40 godina radnog staža nakon ovog povećanja iznosit će 434,90 KM, a koja je prije tri godine iznosila 395,14 KM.

Minimalna penzija iznosit će 326,17 KM, dok je prije tri godine bila 296 KM.

Na ovom povećanju Vladi Federacije BiH i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahvalili su  danas predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacija kantonalnih županijskih udruga FBiH, a koji su kako kaže Nikšić, pokazali patriotizam i vjerovanje da će Vlada FBiH ispuniti dogovor.

– Pet godina i osam mjeseci nismo imali povećanje penzija. Bolje smo živjeli 2008. nego 2013. i 2014. godine – rekao je Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, dodajući da se ovim povećanjem pokazala volja da se bar dio problema penzionera u Federaciji riješi.

Naglasio je da je dogovoreno da će „Vlada FBiH uskoro ponudti Parlamentu dva seta zakona, antikoruptivni i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja, a kojima su penzioneri iz Federacije dali plebiscitarnu podršku.

– Jedva smo čekali da se ti zakoni usvoje, te smo duboko razočarani u suštinu rasprave i napada na ove zakone – kazao je Mimić.

Po njegovim riječima, od esencijalne važnosti za penzionere je zakon o prekršajima, jer „tretira uplatu i obračun doprinosa na penzije od kojih se živi konkretno i tretira rad nacrno“.

Ivan Kožul, predsjednik kantonalnih županijskih udruga umirovljenika FBiH poručio je da će se penzioneri nakon drugog povećanja penzija u mandatu ove vlade „zalagati pa možda i izboriti da dobiju oko 60 posto prosječnu penziju u odnosu na prosječnu platu“.

– To je minimum što tražimo, odnosno otpimum u ovakvim uvjetima. To je ono što mislimo da možemo tražiti u ovoj godini – kazao je Kožul.

Nikšić je mišljenja da penzioneri s pravom ukazuju da je zakon o prekšajima treći put pao na Federalnoj vladi, govoreći da se neće odustati od tog zakona kao i od zakona za bolje poslovno okruženje.

Također, Nikšić je istakao da nijednog trenutka ne pokušava prikazati i reći da se na ovaj način riješilo pitanje materijalnog statusa penzionera.

– Ovo povećanje nije došlo samo od sebe, koje je rezultat rada i aktivnosti Vlade FBiH i njenih službi, kao i rezultat rada uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Da nismo u prilici vraćati 180 miliona KM, koje su prethodne vlade uzele od Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja da bismo isplaćivali povoljnije penzije, danas bismo vjerovatno govorili o puno većem povećanju penzija – kazao je Nikšić.

Dug od 180 miliona KM, tvrdi, ne može se preko noći vratiti, zbog čega je donesena „odluka odnosno zakon kojim vraćamo i taj dug“.

– Do sada smo uspjeli vratiti više od 200 miliona KM vanjskog i unutrašnjeg duga. Dakle, smanjiti dug Federacije BiH za više od 200 miliona KM. Nakon isteka mandata ove vlade FBiH vanjski i unutrašnji dug Federacije će biti manji za 440 miliona KM – konstatovao je Nikšić.

Izrazio je nadu da će s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacijom kantonalnih županijskih udruga FBiH uskoro ići u realizaciju drugog dijela sporazuma to jest „ponovo u realizaciju donošenja seta antikoruptivnih zakona i zakona o povoljnijem poslovnom okruženju“.

Također, federalni premijer Nikšić se nada da će s penzionerima nastaviti saradnju, te „zajedno pratiti razvoj situacije i biti u prilici da prema penzionerima idemo sa što je moguće kvalitetnijim rješenjem njihovog statusa koji će podrazumijevati uzajamno povjerenje i želju da to dođe što prije do onog nivoa koji će zadovoljiti penzionere, kao i sve one koji se nalaze u strukturama vlasti“.

Prvo povećanje je bilo 2011. godine također za pet posto.

Vlada Federacije je 22. januara na sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu za PIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu penzija od 1. januara 2014. godine.

Na ovaj način su penzije u FBiH povećane za pet posto, što je drugo takvo povećanje u mandatu ove vlade FBiH.

Federalni zavod za PIO je 29. januara utvrdio nove koeficijente.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.