Nikšić s penzionerima

Isplata dostignutog nivoa penzija nije upitna

Nikšić je upoznao predstavnike Saveza s potezima koje Vlada namjerava povući nakon što je stopirana isplata tranši Međunarodnog monetarnog fonda, a kojima treba osigurati dodatnih 345 miliona konvertibilnih maraka u Budžetu FBiH

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, tokom sastanka s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, kazao da penzioneri nemaju razloga za zabinutost, jer će njihova mjesečna primanja i dalje biti na sadašnjem nivou, te da su isplate iz Budžeta FBiH prema Federalnom zavodu PIO jedan od prioriteta Federalne vlade.

Nikšić je upoznao predstavnike Saveza s potezima koje Vlada namjerava povući nakon što je stopirana isplata tranši Međunarodnog monetarnog fonda, a kojima treba osigurati dodatnih 345 miliona konvertibilnih maraka u Budžetu FBiH. Između dvije mogućnosti – rezanja budžetskih davanja i rebalansa na prihodovnoj strani Budžeta za 2014. godinu – Vlada se jasno opredijelila za ovu drugu. Već sutra će, kako je pojasnio premijer Nikšić, na sjednici Federalne vlade biti razmatrane opcije za stabilizaciju prihodovne strane Budžeta.

– Ukoliko plan koji je sebi postavila Federalna vlada bude ispunjen, do kraja ovog mandata će dug Federacije BiH biti smanjen za 440 miliona KM, a ako tome dodamo i rješavanje unutarnjeg duga, riječ je o gotovo 600 miliona KM – kazao je Nikšić.

Federalni premijer zahvalio je na podršci koju su penzioneri i njihova udruženja dali setu antikoruptivnih zakona, te izrazio nadu da će, nakon Predstavničkog, sutra i Doma naroda Parlamenta FBiH dati glas za ove zakone. Za penzionere je posebno značajan Zakon o prekršajima koji, uz ostalo, sankcionira rad na crno. To treba dovesti do većeg legalnog zapošljavanja i, u krajnjem, do većeg i bržeg punjenja penzionog fonda.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH izrazili su zadovoljstvo što Vlada FBiH ispunjava sve svoje obaveze preuzete međusobno potpisanim Sporazumom i što čini za penzionere sve što je u njenoj moći.

Premijer FBiH upoznao je goste i s činjenicom da su BiH i FBiH izašli iz recesije, o čemu svjedoče svi najnoviji ekonomski pokazatelji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.