Ismet Lulić: Smatram da politika može biti pošten posao, ukoliko se obnašajući javne funkcije ponašamo odgovorno

Ismet Lulić , rođen 1990. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Jablanici, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Prvi put izabran za vijećnika u Općini Jablanica,nema straha od ovog posla i spreman je predlagati kvalitetne inicijative, kako bi opravdao povjerenje građana i Općinu Jablanica napravimo mjestom po mjeri svih njenih građana.

1. Objavljeni su zvanični rezultati, položili ste zakletvu i preuzeli mandat, šta vidite krucijalnim problemom u radu organa i institucija vlasti?
Najvećim problemom ne samo vlasti, već i društva u cjelini smatram nepotizam, korupciju i netransparentnost kako u trošenju i raspolaganju javnim dobrima, tako i netransparentnost u radu organa i institucija vlasti. Svakako je vlast ta koja generiše ove probleme, stoga smatram da politika može biti pošten posao, ukoliko se obnašajući javne funkcije ponašamo odgovorno. U fokusu mog rada će svakako biti bolja turistička i kulturna ponuda naše Općine te učiniti sve da Jablanica ne bude samo grad u prolazu, već da ona bude turističko odredište.

2. Kako spriječiti i na minimalizam svesti ove pojave?
To je težak i mukotrpan proces. Ali, svakako posao koji je izvodiv i vrlo moguć uz angažman svih pora društva. Najprije, smatram da uz kvalitetnu zakonsku regulativu možemo poduprijeti ove pojave, a potom uz saradnju svih nivoa vlasti, kao i saradnju politike, zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, ove probleme možemo riješiti. Pri tome je jako važna uloga akademske zajednice, ali i javnosti, udruženja, nevladinih organizacija, kao i svakog građanina.

3. Šta je najveći problem sredine u kojoj politički djelujete ? Kako ga riješiti?
Svakako je to nezaposlenost. Javno privatnim partnerstvom gdje god je to moguće. Privlačenje investitora i investicija, posebno inostranih ulagača, jer smatram da imamo resurse koje im možemo ponuditi. Zadatak je politike, da stvori sve preduslove i ambijent pogodan za ostvarenje ovih elemenata.

4. Za kraj šta bi poručili mladima, koji svaki danom sve više žele da napuste BiH ?
Samo mi mladi možemo da promijenimo stanje u kojem se nalazimo. Mi moramo biti ta pokretačka snaga koja će jasno reći da ne želimo podjele, i da želimo život dostojan mladom čovjeku u 21. stoljeću. Uključivanjem aktivnije u politički kao i društveni život jeste sigurno jedno od prvih koraka za rješavanja nagomilanih problema.