Ismet Lulić: Smatram da politika može biti pošten posao, ukoliko se obnašajući javne funkcije ponašamo odgovorno

Ismet Lulić , rođen 1990. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Jablanici, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Prvi put izabran za vijećnika u Općini Jablanica,nema straha od ovog posla i spreman je predlagati kvalitetne inicijative, kako bi opravdao povjerenje građana i Općinu Jablanica napravimo mjestom po mjeri svih njenih građana.

1. Objavljeni su zvanični rezultati, položili ste zakletvu i preuzeli mandat, šta vidite krucijalnim problemom u radu organa i institucija vlasti?
Najvećim problemom ne samo vlasti, već i društva u cjelini smatram nepotizam, korupciju i netransparentnost kako u trošenju i raspolaganju javnim dobrima, tako i netransparentnost u radu organa i institucija vlasti. Svakako je vlast ta koja generiše ove probleme, stoga smatram da politika može biti pošten posao, ukoliko se obnašajući javne funkcije ponašamo odgovorno. U fokusu mog rada će svakako biti bolja turistička i kulturna ponuda naše Općine te učiniti sve da Jablanica ne bude samo grad u prolazu, već da ona bude turističko odredište.

2. Kako spriječiti i na minimalizam svesti ove pojave?
To je težak i mukotrpan proces. Ali, svakako posao koji je izvodiv i vrlo moguć uz angažman svih pora društva. Najprije, smatram da uz kvalitetnu zakonsku regulativu možemo poduprijeti ove pojave, a potom uz saradnju svih nivoa vlasti, kao i saradnju politike, zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, ove probleme možemo riješiti. Pri tome je jako važna uloga akademske zajednice, ali i javnosti, udruženja, nevladinih organizacija, kao i svakog građanina.

3. Šta je najveći problem sredine u kojoj politički djelujete ? Kako ga riješiti?
Svakako je to nezaposlenost. Javno privatnim partnerstvom gdje god je to moguće. Privlačenje investitora i investicija, posebno inostranih ulagača, jer smatram da imamo resurse koje im možemo ponuditi. Zadatak je politike, da stvori sve preduslove i ambijent pogodan za ostvarenje ovih elemenata.

4. Za kraj šta bi poručili mladima, koji svaki danom sve više žele da napuste BiH ?
Samo mi mladi možemo da promijenimo stanje u kojem se nalazimo. Mi moramo biti ta pokretačka snaga koja će jasno reći da ne želimo podjele, i da želimo život dostojan mladom čovjeku u 21. stoljeću. Uključivanjem aktivnije u politički kao i društveni život jeste sigurno jedno od prvih koraka za rješavanja nagomilanih problema.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.