Ismet Erdić

Ismet Erdić rođen 12. oktobra 1972. godine u Bužimu, je bosanskohercegovački autor stripa, ilustrator i slikar.
Osnovnu školu završava u rodnom mjestu Bužimu (Čava), poslije odlazi u Sarajevo i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. U julu 1991. odlazi u Linz gdje kao vanredni student upisuje Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje. Poslije četiri semestra odlazi u Graz gdje se upisuje na redovan studij na Institutu za tumače i prevodioce na Odsjeku za njemački i ruski jezik. Za vrijeme boravka u Austriji aktivno se bavi karikaturom i stripom i objavljuje svoje radove u studenskim listovima. U junu 1996. vraća se u Sarajevo i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti.

Tamo radi kao strip autor i objavljuje mnoge radove: “Bošnjački književnici u stripu”, “Iskrivljeni svijet”, “Mangup i Maza”, “Gramatika bosanskog jezika kroz strip i ilustracije” (autorica teksta Amina Salčinović) i “Smjehotresići”. Osniva grupu “ERBEAL” koju čine Senad Begić, Edin Alić i Ismet Erdić, te ova grupa izdaje jedan strip pod nazivom “Mic Comics”. Radove objavljuje u novinama: “Preporod”, “Svijet”, “Azra”, “Vesela sveska”, “Male novine”, “Pet plus”, “Start”, “Ljiljan”, “Ekologija”, “WUS Austria”, “Slobodna Hercegovina” i dr. Ilustrovao je veliki broj knjiga među kojima su: “Zemlja dobrih Bošnjana” autora Velimira Miloševića-Velje, “Vesela strana sporta” autora Rasima Jakubovića-Gere, “Slovo o zavičaju” autora Amira Sijamhodžića, “Zbirka pjesama koje opominju” autora Hasana Durakovića i dr.
Strip radovi “Bošnjački književnici u stripu” su zastupljeni i u nastavnom planu bosanskoga jezika i književnosti, te se obrađuju u nekim čitankama. Učestvuje na nekoliko međunarodnih izložbi stripa i karikatura (Švedska, Italija, Austrija). Sarađuje sa Midhatom Ajanovićem-Ajanom gdje je autor teksta Ajanović. Objavljuje i radove: “Ruža za A.P.”, “Simbiont”, “Naš dragi tata”.

Autor je i poštanske markice “Una regata”. U Bosansku Krajinu se vraća 2001. i zasniva porodicu, te počinje raditi u prosvjeti kao nastavnik likovne kulture.
U Bosanskoj Krupi radi kao profesor likovne kulture u Općoj gimnaziji. Predsjednik je likovnog udruženja “Krušnica”. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu. Član je, također, Kantonalnog udruženja likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Bihaću.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu