Sarajevo

Iskoristiti iskustva od poplava za unaprijeđenje sistema zaštite i spašavanja

Uz prezentaciju eksperta Jeff Lewisa, istaknuto je da će nakon obilaska terena i razgovora predstavnicima svih nivoa vlasti sačiniti izvještaj koji će biti upućen NATO-u i domaćim vlastima.

Slika

Predstavnici NATO-a, na današnjem sastanku održanom u Operativno-komunikacijskom centru BiH 112, informirali su zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara o dosadašnjem radu eksperata na analizi posljedica poplava i mogućnosti poboljšanja sistema zaštite i spašavanja.

Uz prezentaciju eksperta Jeff Lewisa, istaknuto je da će nakon obilaska terena i razgovora predstavnicima svih nivoa vlasti sačiniti izvještaj koji će biti upućen NATO-u i domaćim vlastima.

Potrebe koje su već sada uočene su nastavak izgradnje kapaciteta, obuke i planovi za efikasnije upravljanje krizama. Predstavnici NATO-a su istakli da su već dobili i konkretne zahtjeve za pomoć kao što je slanje eksperata za sanaciju nasipa za odbranu od poplava i sanaciju klizišta. Također, ukazali su da već sada treba izvršiti pripreme za gašenje požara koji se očekuju tokom ljeta.

„Ministarstvo sigurnosti BiH i OKC BiH 112 su dobili brojne pohvale za poduzete aktivnosti  tokom poplava, ali je jasno da se rad cjelokupnog sistema zaštite i spašavanja može dodatno unaprijediti, kazao je Ćavar.

Ocijenjeno je i da će međunarodna radionica koja će se održati krajem novembra u BiH, biti idealna prilika da se razmjene stečena iskustva i na osnovu toga efikasnije odgovori u slučaju novih prirodnih katastrofa.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.