Izrazi podrške Lagumdžiji

Irska podrška Evropskom putu BiH

Lagumdžija je između ostalog upoznao gosta i o aktivnostima vezanim za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”

SlikaIrski ministar za evropske poslove Paschal Donohoe prenio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji izraze podrške svoje vlade za evropski put naše zemlje.

Donohoe se sastao s Lagumdžijom tokom današnje posjete BiH, u sklopu koje će također imati sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i održati predavanje na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Kako je na konferenciji za novinare po završetku susreta rekao ministar Lagumdžija, spremnost Irske da podržava zemlje zapadnog Balkana, a samim tim i BiH, na putu ka EU potvrđena je, između ostalog, i na konferenciji "Deset godina nakon Soluna" koju je upriličilo irsko predsjedništvo Evropske unije u Dablinu prije nešto manje od godinu dana.

U godinu i po programa predsjedavanja "trojke" u kojoj su Irska, Litvanija i aktualna predsjedavajuća Grčka istaknuto je da će posebna pažnja biti posvećena perspektivi zapadnog Balkana u okviru "Agenda 2014". Lagumdžija je izrazio posebno zadovoljstvo što je na sastanku Vijeća za opće poslove EU u Briselu u decembru 2013. potvrđeno da proces proširenja ostaje ključna politika EU, a "današnje poruke su bile više nego jasne".

Lagumdžija je dalje naveo da je upoznao gosta o aktivnostima vezanim za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", te još jednom izrazio zahvalnost evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fueleu i njegovom timu  koji su se aktivno uključili u pregovore, te iznio ocjenu da je jako dobro da je stvoren jedan zamah od  komesara Fuelea i da bi bilo dobro da trojno predsjedništvo EU, koje je kreiralo "Agendu 2014", zajedno s Evropskom komisijom i drugim zemljama koje su spremne da se uključe u jedan aktivniji odnos, u narednih mjesec-dva  da se proba doći do rješenja.

To rješenje, kaže Lagumdžija, mora sadržavati dvije osnovne stvari. Prvo da se implementira presuda u svojoj suštini kao  preduvjet za daljnju integraciju BiH i drugo kao preduvjet za ubrzavanje puta BiH ka EU.

– Za nas nije pitanje šta je važnije od to dvoje: jedinstvo BiH ili BiH u Evropskoj uniji. Za nas je važno da je to za nas pitanje koje se ne postavlja. Jedino pitanje koje se može postaviti jest kada ćemo i pod čijim liderstvom, a potrebno nam je evropsko liderstvo, ispuniti oba cilja – naglasio je Lagumdžija. 

Susret je bio prilika i za razgovore o regionalnoj saradnji, a šef bh. diplomatije je iznio ocjenu da je saradnja u regionu u uzlaznoj putanji i da bez obzira na probleme, ukupna regionalna saradnja nije bila bolja u zadnjih 20-ak godina.

Jedno od otvorenih pitanja o kojima je Lagumdžija informirao irskog ministra bilo je  adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koje se nametnulo nakon ulaska Hrvatske u EU i njenog izlaska iz CEFTA-e.

BiH se odazvala pozivu na pregovore o tehničkoj adaptaciji SSP-a i dalje je spremna da radi na tehničkoj adaptaciji.

– Međutim, ono što Evropska komisija traži od nas u posljednje vrijeme jest suštinska promjena trgovinskog dijela SSP-a kojih je prihvatilo svih 27 tadašnjih članica EU i BiH. Naše je stanovište da Hrvatska koja nije učestvovala u tim pregovorima, a učestvovala je pregovorima o članstvu, sasvim prirodno prihvati pravnu stečevinu EU kao što je i SSP. To znači da se ne može govoriti o novoj liberalizaciji tržišta BiH prema proizvodima iz EU koji izlaze iz okvira SSP-a – poručio je Lagumdžija.

Dodao je da nije ni fer ako EU kao zaista prosperitetna i bogata zajednica eventualno neke ekonomske probleme koji su za njih mali, preliva na onoga ko ekonomski nije toliko snažan i prosperitetan.

Irski ministar Donohoe je naglasio da irska vlada pruža veliku podršku ministru Lagumdžiji i vladi BiH na putu BiH ka putu ka evropskim integracijama.

Po njegovim riječima, razlog zašto Irska pruža takvu podršku jest zato što potpuno razumije da Evropska unija predstavlja jedan instrument za države na tom putu. Dodao da Irska ima veliko iskustvo u ispunjavanju zahtjeva EU za buduće članice.

Još jedan razlog irske podrške i prijateljstvu između naroda dviju zemalja. U Irskoj postoji mnogobrojna zajednica građana porijeklom iz BiH koji daju vrijedan doprinos ovoj zemlji, ali i irska zajednica u BiH s kojom će se ministar Donohoe sastati danas.

Donohoe se osvrnuo i na pitanje presude "Sejdić-Finci", navodeći da je s Lagumdžijom o tome imao veoma konstruktivan dijalog.

– Istaknuo sam ono na čemu insistira irska vlada, a to je da se ovo pitanje riješi na sveobuhvatan način – kazao je on.

Naveo je da su on i Lagumdžija na veoma konstruktivan način razmijenili stajališta o presudi "Sejdić-Finci", a Lagumdžija mu je prenio stajalište bh. strane o ovom pitanju.

– Upravo takva razmjena stajališta je od velike pomoći da bismo bolje mogli pomoći put ove zemlje prema Evropskoj unije – zaključio je irski ministar za evropske poslove Paschal Donohoe.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.