Irfan Čengić: Uvesti elektronsko glasanje i smanjiti izborne krađe

Centralna izborna komisija BiH (CIK) organizovala je okrugli sto na temu “Analize stanja i predlaganja modaliteta uvođenja novoh tehnologija u izborni proces u BiH”, a predstavnik Socijaldemorkatske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na ovom događaju je bio generalni sekretar Irfan Čengić.

“Krajnje je vrijeme da na izborima odlučuju birači, a ne brojači glasova. SDP BiH se snažno zalaže za uvođenje elektronskog glasanja ili elektronskog brojanja glasova na izborima. Oni koji su protiv ove inicijative jasno pokazuju čime se sve bave u izbornom procesu. Argument nedostatka novca nije valjan, jer mnogo više novca iz budžeta se isplati političkim partijama godišnje, nego što je potrebno za uvođenje novih tehnologija.

Elektronsko glasanje bi pored transparentnosti i smanjenja prostora za manipulaciju, mogle donijeti i mnoge druge pogodnosti. Na prvom mjestu omogućili bismo osobama sa invaliditetom, naročito slijepim osobama, da mogu lakše glasati samostalno, te da svoj glas daju potpuno tajno, što je njihovo osnovno ljudsko pravo. Također bismo mogli ubrzati proces brojanja glasova, izračunavanja mandata, a samim tim i proces uspostave vlasti. Sve to treba doprinijeti stabilnijem društvu i osigurati da istinska volja naroda bude u prvom planu“, istakao je Irfan Čengić.
CIK je predstavio nekoliko mogućih modela elektronskog glasanja koji se mogu implementirati u BiH. Predsjedništvo SDP BiH je ranije podržalo uvođenje novih tehnologija u izborni proces sa ciljem povećanja transparetnosti izbornog procesa. Socijaldemokrati očekuju da i druge političke partije to učine i podrže uvođenje novih tehnlogija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.