Irfan Čengić: Uvesti elektronsko glasanje i smanjiti izborne krađe

Centralna izborna komisija BiH (CIK) organizovala je okrugli sto na temu “Analize stanja i predlaganja modaliteta uvođenja novoh tehnologija u izborni proces u BiH”, a predstavnik Socijaldemorkatske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na ovom događaju je bio generalni sekretar Irfan Čengić.

“Krajnje je vrijeme da na izborima odlučuju birači, a ne brojači glasova. SDP BiH se snažno zalaže za uvođenje elektronskog glasanja ili elektronskog brojanja glasova na izborima. Oni koji su protiv ove inicijative jasno pokazuju čime se sve bave u izbornom procesu. Argument nedostatka novca nije valjan, jer mnogo više novca iz budžeta se isplati političkim partijama godišnje, nego što je potrebno za uvođenje novih tehnologija.

Elektronsko glasanje bi pored transparentnosti i smanjenja prostora za manipulaciju, mogle donijeti i mnoge druge pogodnosti. Na prvom mjestu omogućili bismo osobama sa invaliditetom, naročito slijepim osobama, da mogu lakše glasati samostalno, te da svoj glas daju potpuno tajno, što je njihovo osnovno ljudsko pravo. Također bismo mogli ubrzati proces brojanja glasova, izračunavanja mandata, a samim tim i proces uspostave vlasti. Sve to treba doprinijeti stabilnijem društvu i osigurati da istinska volja naroda bude u prvom planu“, istakao je Irfan Čengić.
CIK je predstavio nekoliko mogućih modela elektronskog glasanja koji se mogu implementirati u BiH. Predsjedništvo SDP BiH je ranije podržalo uvođenje novih tehnologija u izborni proces sa ciljem povećanja transparetnosti izbornog procesa. Socijaldemokrati očekuju da i druge političke partije to učine i podrže uvođenje novih tehnlogija.