Irfan Čengić: Nadam se da smo zadnja generacija koja poznaje strahote rata

Muzej ratnog djetinjstva je konačno otvorio vrata za sve građane i turiste. Ovaj jedinstveni muzej veliko je bogatstvo za Sarajevo i naročito za Općinu Stari Grad. Otvorenju je prisustvovao i Irfan Čengić, dopredsjedavajući Vijeća Općine i vijećnik SDP BiH, koji je tom prilikom dobio i zahvalnicu od osnivača.

„Moram priznati da mi ova zahvalnica zaista mnogo znači. Kada smo mi u SDP-u Stari Grad čuli za problem lociranja ove fantastične zbirke, odmah smo reagovali i načinili neophodne korakte i inicirali akte u Vijeću kako bi se u našoj općini našao adekvatan prostor za Muzej ratnog djetinjstva. Danas se ta priča sretno završila i zaista mi je čast što sam mogao dati svoj skromni doprinos i što je taj doprinos prepoznat od strane osnivača.

Mi, djeca odrasla u opkoljenom Sarajevu, veoma lično i emotivno gledamo na ovu ideju. Dobro znamo šta smo sve prošli, kako su izgledali naši dani dok smo se skrivali u podrumima i o svijetu učili kroz zvuke granata i odjeke detonacija. Važno je da sa svijetom podijelimo svoja sjećanja, a naročito je važno zbog novih naraštaja ovdje u Bosni i Hercegovini, da se nikada više ne okrenu ratu kao rješenju. Nadam se da smo zadnja generacija bosanske djece koja poznaje strahote rata“, poručio je Čengić.