Dr. Lagumdžija – Lubeck:

Investicije u infrastrukturu i energetiku jačaju i privatni sektori i kreiraju nova radna mjesta

Dr. Lagumdžija je sa Lubeckom razgovarao o projektima koje će IFC realizirati u Bosni i Hercegovini u predstojećem periodu, a koji se prvenstveno odnose na strateške sektore ključne za dugoročni razvoj naše zemlje

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je direktora Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Grupe Svjetske banke za Zapadni Balkan Thomasa Lubecka.

Dr. Lagumdžija je sa Lubeckom razgovarao o projektima koje će IFC realizirati u Bosni i Hercegovini u predstojećem periodu, a koji se prvenstveno odnose na strateške sektore ključne za dugoročni razvoj naše zemlje. Sagovornici su se usaglasili da prioritet treba biti nastavak investicija u postojeće infrastrukturne projekte koji generiraju razvoj kako javnog tako i privatnog sektora u BiH, čime se stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta te realizaciju projekata kroz javno-privatno partnerstvo.

Naglašeno je da će kombiniranje investicionih i konsultantskih usluga, u partnerstvu s domaćim firmama, u strateškim sektorima ključnim za dugoročni održivi razvoj BiH, fokus IFC-ovih aktivnosti u našoj zemlji biti na finansijskom sektoru, s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća. Također će aktivnosti biti fokusirane na osiguranje zajmova u cilju povećanja energetske efikasnosti, investiranje u infrastrukturu i energetski sektor, agrobiznis, proizvodnju uz osiguranje dodatne vrijednosti konačnih proizvoda, poslovnu infrastrukturu te zdravstveni i obrazovni sektor.

Posebno su razmatrani projekti od regionalnog značaja u svjetlu novog pristupa Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, u okviru čega je predviđeno da se u narednih šest godina investira milijarda eura iz fondova EU te dodatnih 10 milijardi eura u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kao prioretne regionalne projekte sagovornici su istaknuli infrastrukturne i energetske projekte, koji će dodatno ekonomski povezati i ojačati zemlje regiona.

Dr. Lagumdžija je izrazio punu podršku Strategiji i aktivnostima Međunarodne finansijske korporacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Svjetske banke koja u našoj zemlji trenutno provodi 13 projekata u vrijednosti od 478,6 miliona USD.

Dr. Lagumdžija je posebno značajnom ocijenio spremnost i iskazao zahvalnost Svjetskoj banci zbog pomoći Bosni i Hercegovini u ublažavanju efekata katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.