Predsjedništvo SDP HNK

Inicirane izmjene Ustava HNK u skladu sa presudom Sejdić-Finci

Slika

Na sjednici održanoj u subotu, 18. 01. 2014., Predsjedništvo SDP HNK je obavezalo klub zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK da u ovom tijelu pokrenu inicijativu za izmjenama kantonalnog Ustava kako bi ovaj akt bio usklađen sa presudom Sejdić-Finci i Odlukom o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Podsjećanja radi, u Ustavu HNK kao konstitutivni narod još uvijek nisu priznati građani srpske nacionalnosti, kao ni oni iz reda Ostalih, što je suprotno navedenim obavezujućim višim aktima i Ustavu Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije BiH. Nakon što su prethodni pokušaji dogovora sa drugim političkim subjektima o ovim izmjenama završavali tek na deklarativnom iskazivanju potrebe istih da do izmjena dođe, bez zainteresovanosti da se ovaj proces pokrene, KO SDP HNK je samostalno kreirao amandmane na Ustav HNK koji su kompatibilni sa navedenim višim zakonskim aktima i međunarodnim presudama, koje će ponuditi Skupštini HNK na usvajanje.

Na sjednici je usvojen zaključak o održavanju svečane sjednice KO SDP HNK povodom 14. februara, Dana oslobođenja Mostara od fašističke okupacije, te će na ovom događaju učešće uzeti najviši dužnosnici partije. Ovim činom SDP želi još jednom pokazati da Grad Mostar i njegovi stanovnici nisu prepušteni rušilačkoj samovolji i haosu koji je u ovom gradu prouzročila koalicija SDA–HDZ BiH i inertna međunarodna zajednica koja snosi dio odgovornosti za trenutno stanje. SDP poziva međunarodnu zajednicu, a naročito OHR, da, kao i više puta u prošlosti, donese odluku o rješavanju budžetske krize u Mostaru te na taj način okonča odnosno ublaži agoniju koju su kod građana po ko zna koji put prouzročili nesavjesni i neodgovorni vladari mostarskog haosa, SDA i HDZ BiH.

Konačno, Predsjedništvo SDP HNK najoštrije osuđuje pokušaje grube manipulacije i falsifikovanja službenih obilježja SDP-a u svrhu pokušaja diskreditacije partije koja ponovno bilježi porast povjerenja kod građana zbog niza poduzetih aktivnosti na očuvanju stabilnosti države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. U ovom pogledu se naročito ističu posljednje hvale vrijedne aktivnosti Nermina Nikšića, premijera FBiH, koji se još jednom iskazao svojim državničkim postupcima i beskompromisnim odbijanjem pristajanja na neustavne postupke i ucjenjivačke zahtjeve predsjednika FBiH, Živka Budimira, unatoč čijem destruktivnom i iracionalnom djelovanju je spriječen finansijski kolaps Federacije BiH i guranje budžetskih korisnika u potpunu materijalnu neizvjesnost.