Inicijativa za promjenu uredbe i inicijative za donošenje zakona

Inicijative delegata SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH

Delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević, na inicijativu velikog broja poslovnih subjekata, uložio je inicijativu za izmjenu Uredbe o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem.

Ovom uredbom se nije vodilo računa o poslovnim subjektima koji ostvaruju izrazito niske promete, o subjektima koji su više kilometara udaljeni od najbliže ovlaštene organizacije za platni promet (banke ili pošte), nije se vodilo računa o većim poslovnim subjektima koji imaju više desetaka poslovnih jedinica i više stotina uposlenih, koji bi trebali biti ovlašteni za podizanje i polaganje novca i njihovu sigurnost, te se nije vodilo računa o neradnim danima unutar samih rokova za polaganje novca na račun.

Također, indikativno je da na ovaj način Vlada uredbom direktno pogoduje bankama, u smislu ostvarivanja dodatnih prihoda kroz proviziju na polog pazara.

Nažalost, ovo su samo neke od zamjerki na uredbu, s obzirom da ista po svom sadržaju ima različit intenzitet negativnih efekata, zavisno od tipa poslovne djelatnosti. Nadamo se da će Vlada prihvatiti dobronamjernu inicijativu, te na bazi iste, i uz dodatnu saradnju sa udruženjem poslodavaca, izvršiti hitnu korekciju spornih odredbi, koje su, pored administrativnih komplikacija u poslovanju, značajno povećale i troškove poslovanja.

Osim ove inicijative, zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je uputila i inicijativu za utvrđivanje hitne potrebe za kreiranjem i usvajanjem Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja bolničkih ustanova na području Federacije BiH, kao potencijalnog instrumenta u cilju rješavanja nagomilanih finansijskih problema.

Tekst inicijative o  Zakonu o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja bolničkih ustanova na području Federacije BiH možete pogledati ovdje:

Inicijativa za Zakon o otpisu dugova zdravstvenim ustanovama

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.