Magazinović

Inicijativa za smjenu ministra Lagumdžije je predizborna

Ako je nekome cilj da ne smjenjuju ministra vanjskih poslova, nego predsjednika SDP-a BiH, onda je to još jedan pokazatelj nepoznavanja sistema funkcioniranja vlasti, Ustava, zakona…

SlikaPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra inicijativu Kluba poslanika SBBBiH za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

U inicijativi za smjenu Lagumdžije je navedeno da je „u događajima od 7. februara 2014. godine, kao i svim okupljanjima plenuma građana do danas, iskazano masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitno je tražena smjena ministra vanjskih poslova BiH“.

U toku poslaničke rasprave o ovoj inicijativi, Drago Kalabić (SNSD) je kazao da predlagač inicijative kaže „Lagumdžija je dobar kao ministar vanjskih poslova, mi podržavamo izvještaj Vijeća ministara BiH i podržavamo izvješća Ministarstva vanjskih poslova, ali mi njega ne volimo privatno i jedna grupa ljudi na ulici ga ne voli i mi smo riješili da ga smijenimo“.

– To je nama poruka danas. Mogu i to razumjeti, ali nije ovaj predstavnički dom zadužen za smjenu Lagumdžije kao ljubimca ili neljubimca grupe građana, nego kao ministra vanjskih poslova. I sve ljude koje smo do sada smjenjivali, smjenjivali smo na osnovu toga što nisu dobro radili u svojoj instituciji. Ali podržati izvještaj Ministarstva vanjskih poslova BiH od predlagača ove inicijative, a u obrazloženju tražiti da ga neka grupa ne voli, malo je neozbiljno prema ovom domu i mislim malo nekorektno – kazao je Kalabić.

Dodao je da je ovo jedinstven primjer i jedinstven slučaj.

Poslanica Aleksandra Pandurević (SDS) je kazala da je zbunjena diskusijom kolege Kalabića, te da je očekivala „da će SNSD ovo danas objeručke dočekati“.

– Ova inicijativa koja je podnesena na dan, kakav apsurd, kada su BiH pogodile orgomne poplave do prije par minuta je tražila smjenu dvaju ministara koji su, uz angažman svih ostalih, dali veliki doprinos u spašavanju ljudi, a i u aktivnostima na obnovi zemlje koje su još u toku – kazao je predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović.

Dodao je to nije jedini apsurd, ima ih jako puno, te da je „šampion u apsurdima ono što je jutros desilo“.

– Dakle, izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova u okviru izvještaja o radu Vijeća ministara BiH je podržan od šefa kluba SBBBiH sat vremena prije nego što ćemo mi glasati o inicijativi za smjenu tog istog ministra koju su oni predložili, a sat prije ga podržali – kazao je Magazinović.

Naveo je da je ovo predizborna inicijativa koja je "vrlo neozbiljno i loše pripremljena".

– Ako je nekome cilj da ne smjenjuju ministra vanjskih poslova, nego predsjednika SDP-a BiH, onda je to još jedan pokazatelj nepoznavanja sistema funkcioniranja vlasti, Ustava, zakona, itd. Predsjednika SDP-a BiH ne bira Parlamentarna skupština BiH niti ga smjenjuje. Predsjednik SDP-a BiH se bira na kongresu SDP-a BiH. Dakle, pogriješili ste mjesto – kazao je Magazinović.

Dodao je da je nevjerovatno da se inicijativa o smjeni ministra vanjskih poslova svela na priču o svemo samo ne o ministru vanjskih poslova i radu Ministarstva vanjskih poslova.

Poslanička rasprava je u toku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.