Elvir Karajbić i Aner Žuljević

Zastupnici i delegati SDP BiH uputili inicijativu za vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH

Predsjednici Kluba zastupnika i Kluba delegata Socijaldemokratske partije BiH u Federalnom parlamentu Elvir Karajbić i Aner Žuljević, uputili su čelnicima Parlamenta FBiH inicijativu o što hitnijem sazivanju oba Doma Parlamenta, koje bi za jedinu tačku dnevnog reda trebala imati upoznavanje zastupnika i delegata sa Reformskom agendom.

Poštovani,

S obzirom da se već mjesecima u javnosti suočavamo sa potpuno nejasnim, neodgovornim i „tajnim“ pristupom u procesu usaglašavanja i donošenja Reformske agende, sa vrlo jasnim namjerama potpisivanja dokumenta koji od strane, prije svega, Parlamenta, ali i cjelokupne javnosti, uopšte nije razmatran i raspravljan, smatramo kako se radi o potezu koji može izazvati nesagledive društveno-političke posljedice. Ono što je moguće vidjeti u vrlo šturim najavama, jeste da se radi o najvažnijem dokumentu od kojeg će direktno zavisiti budućnost i kvalitet života građana u narednih nekoliko godina, te stoga tražimo da se u interesu javnosti hitno zakažu vanredne sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH na kojem će zastupnici i delegati, kao i cjelokupna javnost, biti upoznati sa svim detaljima iste.

Posebno napominjemo kako se danima sa razlogom suočavamo sa velikom uznemirenošću građana zbog neodgovornog i netransparentnog procesa kada su u pitanju dogovori nosioca izvršnih vlasti, jer je više nego očigledno kako se ovdje isključivo radi o isporučivanju obećanih poteza čije će najveće posljedice upravo osjetiti sami građani.

Stoga od Vas tražimo da u interesu javnosti, zaštiti kredibiliteta institucija, te zakonitosti kompletnog postupka što hitnije na kolegijima donesete odluku o sazivanju vanrednih sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je informacija o sadržaju Reformske agende.

Obaveza svih nas pred Ustavom i zakonima ove zemlje je, prije svega, osiguranje transparentnosti svih poteza i odluka koje donosimo bilo kao učesnici izvršnih ili zakonodavnih organa vlasti, te ovaj zahtjev smatrajte isključivo kao doprinos intenziviranju naših zajedničkih aktivnosti na omogućavanju građanima da znaju ono o čemu smo ih, ne samo dužni informisati, nego i aktivno uključiti prilikom donošenja konačne odluke.

U nadi da ćete razumjeti važnost trenutka, očekujemo hitnu reakciju i poziv za navedene sjednice.

U protivnom, zatražit ćemo sazivanje sjednica prikupljanjem potrebnog broja potpisa zastupnika i delegata.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.