ZASTUPNICI SDP BiH U SKUPŠTINI HNK

Inicijativa za izmjene kantonalnog Ustava

Zatražena je i izmjena i brisanje većeg broj članova Ustava koji su u najvećem djelu potpuno zastarjeli i osim što su suprotni višim zakonskim aktima ne odgovaraju niti realnim prilikama i trenutnoj strukturi i ulozi svih nivoa vlasti kantona.

Slika

Na sjednici Skupštine HNK klub zastupnika SDP-a u ovom tijelu je podnio inicijativu za izmjenama kantonalnog Ustava kako bi ovaj akt bio usklađen sa rješenjima iz presude Sejdić – Finci i sa Odlukom o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. 

Trenutni Ustav HNK kao konstitutivne još uvijek ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti, kao ni one iz reda Ostalih, što je suprotno navedenim obavezujućim višim aktima, te Ustavima Bosne i Hercegovine Federacije BiH. Također, zatražena je i izmjena i brisanje većeg broj članova Ustava koji su u najvećem djelu potpuno zastarjeli i osim što su suprotni višim zakonskim aktima ne odgovaraju niti realnim prilikama i trenutnoj strukturi i ulozi svih nivoa vlasti kantona. 

Pored toga, klub zastupnika SDP-a BiH podnio je i inicijativu kojom se traži objavljivanje popisa fizičkih i pravnih lica prema kojim kanton ima neispunjene finansijske obaveze na osnovu utuženih dugovanja na službenoj stranici Vlade HNK, kako bi se iskazala potpuna transparentnost i opredijeljenost izvršne vlasti kantona da utužena dugovanja izmiruje prema redoslijedu ostvarenja prava sudskim putem. 

Također, KO SDP HNK podržava inicirane aktivnosti na zakazivanju tematskih sjednica Skupštine HNK o problemima u oblastima privrede i unutrašnjih poslova.

KO SDP HNK pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNK. Iskazujemo žaljenje što problem na isti način nije riješen na zasjedanju Skupštine iz decembra 2013. godine kada je klub zastupnika SDP-a u Skupštini predložio rješenja identična onim usvojenim na jučerašnjoj sjednici, a koja tada nažalost nisu dobila potrebnu podršku u Skupštini, pa je na taj način bespotrebno prolongirano rješavanje problema do februara 2014. godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.