Lagumdžija

Inicijativa UK i Njemačke velika šansa za BiH

Ističe da je sada bitno da nove vlasti krenu s realizacijom, ne samo evroatlantskog puta nego i jačanja i implementacije onoga što su najvažnije stvari ove inicijative, a to su “hvatanje ukoštac” s ekonomskim i pravnim reformama kao i reformama javne uprave

SlikaInicijativa Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva je velika šansa za BiH koja se pružila nakon pola godine aktivnosti – kazao je danas zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija povodom 6. Aspen konferencije ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, održane jučer u Berlinu.

Ova bi inicijativa, kaže, mogla poslužiti kao osnova za formiranje nove vlasti u BiH na svim nivoima, jer se sada od vlasti u BiH očekuje da ovu šansu prihvate tako što će je realizirati što je moguće prije.

– To podrazumijeva pisanu izjavu, odnosno obavezivanje bh. strane da će se realizirati ono što nam je Evropa ponudila. Sada je sve do nas – kazao je Lagumdžija.

Ističe da je sada bitno da nove vlasti krenu s realizacijom, ne samo evroatlantskog puta nego i jačanja i implementacije onoga što su najvažnije stvari ove inicijative, a to su "hvatanje ukoštac" s ekonomskim i pravnim reformama kao i reformama javne uprave.

Po njegovim riječima, inicijativa se sastoji iz nekoliko koraka, a najvažniji su pravljenje pisane izjave koja podrazumijeva da će BiH preuzeti obaveze u vezi s provođenjem institucionalnih reformama, i kreiranje mape puta.

– Kad se napravi mapa puta i kada vlasti BiH potpišu pisanu izjavu, onda možemo očekivati da dugoočekivani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu – rekao je Lagumdžija.

Dodao je da, nakon što Sporazum stupi na snagu, slijedi podrška aplikaciji BiH za kandidatski status te da će ta podrška biti rezultat ispunjavanja obaveza na mapi puta.

Također je istakao i važnost rješavanja slučaja "Sejdić – Finci" jer je on "neka vrsta posljednjeg koraka u prvoj fazi o kojoj inicijativa govori."

– Slučaj "Sejdić- Finci" već šestu godinu predstavlja obavezu koja je zaustavljala napredak BiH na evropskom putu. Ovdje se ne radi o tome da ne ispunjavamo obaveze u vezi s presudom već samo o izmjeni redoslijeda koraka – smatra Lagumdžija.

Mišljenja je da je potrebno, prije svega, rješavati ekonomske reforme i vladavinu prava te da je tome posvećeno onoliko vremena koliko i slučaju ‘Sejdić-Finci’ "stvari bi bile drugačije, a niko iz EU ne želi priznati da je to bila greška".

Zaključuje da je EU sada spremna da preuzme svoju obavezu te da je plan za zapadni Balkan gotov i da treba krenuti s njegovom realizacijom i implementacijom projekata.

Dodao je da narednih pet godina neće biti proširenja EU, ali da to za BiH ne mijenja mnogo "jer imamo toliko posla da uradimo, tako da svakako ne bismo mogli da ispunimo sve obaveze i prođemo proceduru koju podrazumijeva pristup EU".

Lagumdžija je na Aspen konferenciji učestvovao na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Franka-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda.

Na  ovoj konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.