Lagumdžija u Berlinu

Inicijativa Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke šansa za novi početak reformi u BiH

Tokom boravka u Berlinu, dr Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja konkretizaciju novog pristupa Evropske unije prema BiH definiranom u aprilu ove godine.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je na Šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope (Sixth Aspen Southeast Europe Foreign Minister’s Conference) koja je danas, 5. novembra 2014. godine,  održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany.

Tokom boravka u Berlinu, dr Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja konkretizaciju novog pristupa Evropske unije prema BiH definiranom u aprilu ove godine. Ona sadrži  potrebne reforme kako bi se otkočio EU integracijski proces naše zamlje.

O inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kao i o potrebnim reformama, dr Lagumdžija je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslovaSavezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Dr Lagumdžija je pozdravio inicijativu Londona i Berlina koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i funkcionalnijoj državi. On je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera budu što preciznije kako bi nove vlasti odgovorno pristupile  reformskih procesima.

Tokom sastanka sa ministrom Hammondom, dr Lagumdžija je naglasio da je bitno da se EU integracijski procesi u BiH vrate u institucije države kako bi se osigurala njena funkcionalnost, a ujedno i odgovornost nosioca vlasti za kompletan proces.

 

Sagovornici su se složili da je nužno da stranke pobjednice izbora u BiH što prije formiraju vlast na način da vladajuća većina bude formirana na osnovu čvrstog opredjeljenja za provedbu brzih i efikasnih reformi. BiH treba što hitnije otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te  ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU o vladavini prava, kao i jačanje funkcionalnosti i administrativnih kapaciteta države.

U tom smislu dr Lagumdžija je naglasio da je od posebne  važnosti uspostava efikasnog mehanizma EU koordinacije koji će omogućiti intenziviranje aktivnosti na ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH kada je u pitanju približavanje naše zemlje EU. U okviru širih ustavnih i strukturnih reformi ostaje obaveza rješavanja provedbe presude „Sejdić-Finci“.

Ove stavove dr Lagumdžija je izložio na sesiji posvećenoj revitalizaciji reformskih procesa u BiH na kojoj su zajedno učestvovali i ministri vanjskih poslova Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Hrvatske i Republike Srbije, Frank-Walter Steinmeier, Philip  Hammond, Vesna Pusić i Ivica Dačić.

Dr Lagumdžija je na Aspen konferenciji učestvovao na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Frank-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda.

Na Konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.