Inicijativa „Podijelimo odgovornost ravnopravno“

U organizaciji Foruma žena OO SDP Vogošća sinoć je održan okrugli sto „Podijelimo odgovornost ravnopravno“. Riječ je o Inicijativi koju su pokrenuli/e muškarci i žene iz civilnog društva, politike, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i medija s ciljem stvaranja pretpostavki koje bi omogućile veće prisustvo manje zastupljenog spola u zakonodavnim tijelima u BIH.

Inicijativu je prisutnima prezentirala Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH i dugogodišnja borkinja za rodnu ravnopravnost. Cilj inicijative je stvaranje pretpostavki koje bi omogućile veće prisustvo manje zastupljenog spola u zakonodavnim tijelima u BiH. Činjenica je da je uvođenje kvote za manje zastupljeni spol (čitaj žene) od 30, pa kasnije i 40%, stvorilo solidne pretpostavke za veće učešće žena i na kandidatskim listama kao i ukupno u političkom životu, ali je, takođe, i činjenica da taj zacrtani procenat nikada nije doživio svoje puno ostvarenje u smislu 40% i izabranih u parlamente.

Imajući u vidu činjenicu da je u nekoliko navrata posljednjih petnaestak godina bilo pokušaja umanjenja kvote i njenih efekata, kao i stalnih osporavanja, inicijativa je pokrenuta kako bi se osiguralo ravnopravno učešće muškaraca i žena u političkom životu u BIH. Inicijativom su artikulirani sljedeći zahtjevi:

  • Izmjena na osnovu koje bi se sa kompenzacione liste popunio nedostajući broj izabranih žena od minimalno 40%
  • Očuvanje rodne kvote i njeno povećanje na 50%, uz princip naizmjeničnog redoslijeda kandidata i kandidatkinja

Ovakav prijedlog bi svakako doveo do ostvarenja politike ravnopravnosti i ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca, a za šta se i deklarativno, a i u svojim stranačkim dokumentima opredijelio najveći broj političkih subjekata u BIH. Ovakvim prijedlogom dopune izabranih osoba manje zastupljenog spola sa stranačkih kompenzacionih listi se ne mijenja izborna volja glasača i glasačica niti se remeti redoslijed izabranih i njihovi glasovi, a obezbjeđuje se i strankama da ostvare svoja politička opredjeljenja i omoguće dostizanje cilja od 40% izabranih osoba manje zastupljenog spola.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.