Učešće Foruma žena KO SDP Sarajevo

Inicijativa građanki i građana Mostara u posjeti parlamentima

Jučer su u posjeti Sarajevu i institucijama u kojima se donose najviše zakonodavne odluke, Parlament F BiH i Parlament BiH, boravile članice Udruženja Inicijativa građanki i građana Mostara, koje okuplja žene iz svih političkih stranaka Mostara.Posjeta je organizirana u okviru projekta “Za jaču ulogu žena u lokalnim vijećima” koji pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a realizira Inicijativa građanki/na Mostar.

Kao što je rekla predsjednica Udruženja Ifeta Ćesir -Škoro, Udruženje okuplja žene koje svojim aktivizmom kroz različite segmente političkog i društvenog života pokušavaju utjecati i donijeti pozitivne promjene kada je riječ o položaju i zastupljenosti žena u bosanskohercegovačkom društvu.

Domaćini posjete su bile parlamentarke iz Kluba parlamentarki u Parlamentu FBIH, predvođene Kenelom Zuko, a u Parlamentarnoj skupštini BiH zastupnici Saša Magazinović i Martin Raguž. Programu su se pridružile aktivistice iz Foruma žena SDP BiH Kantona Sarajevo, kao i dio bivših parlamentarki, osnivačica Kluba parlamentarki.

Razgovarano je o načinu djelovanja, ali i poteškoćama sa kojima se suočavaju žene, zastupnice u Federalnom parlamentu, pitanjima na kojima sa više ili manje uspjeha rade, te izgledima za brže rješavanje gorućih pitanja na kojima se godinama radi: pitanje ujednačavanja porodiljnih naknada, pitanja usvajanja Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, nasljeđivanja supružnika iz vanbračnih zajednica te mnogih drugih pitanja.

Jedna od osnivačica Kluba parlamentarki Besima Borić je podsjetila da se navršilo pet godina od njegovog formiranja i skrenula pažnju da je ovakav način organiziranja rijetkost u političkoj praksi, ali značajan kao mogućnost da se pokaže da žene iz različitih stranaka mogu raditi na zajednički odabranim temama sa ciljem integriranja ravnopravnosti spolova u sve zakone,rezolucije i sva akta u nadležnosti Parlamenta FBiH.

“Ono što smo željele istaknuti ovim projektom i na šta smo željele skrenuti pažnju je činjenica da se na mjestima donošenja odluka mora čuti i glas žena. Mnogobrojna su pitanja o kojima žene imaju i moraju imati zajednički stav bez obzira kojoj političkoj partiji pripadale”, naglasila je predsjednica Udruženja Ifeta Ćesir -Škoro.

Na inicijativu delegatkinje u Domu naroda PS BiH Ljilje Zovko članice političkih stranaka i aktivistice.

IGM-a posjetile su i Parlamentarnu skupštinu BiH. O načinu funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH upoznali su ih zastupnici Martin Raguž i Saša Magazinović.
Koliko je to obaveza, kako i na koji način je organiziran rad Predstavničkog Doma, ali i Doma naroda PS BiH, o komisijama, načinu donošenja odluka i ostalim pojedinostima bitnim za rad svakog zastupnika domaćini su detaljno pričali i nastojali što više približiti prisutnima.

U atmosferi koja je bila opuštena uz zanimljiv i konstruktivan razgovor te prije svega druženje i umrežavanje žena bez obzira iz kojeg političkog ili društvenog miljea dolaze, završena je posjeta Sarajevu i institucijama zakonodavne vlasti. Do nekog narednog susreta, zaključeno je, sa istim ili možda nekim drugim sagovornicima ali uz nadu da ovakve aktivnosti treba održavati i njegovati i stremiti ka pozitivnim promjenama.