Anto Domazet za N1

Inflacija će potrajati, domaći proizvodi će biti skuplji od uvoznih

Gost Novog dana bio je prof. Ante Domazet, koji je analizirao ekonomska kretanja u BiH i suočavanje sa inflacijom koja će, izvjesno je, potrajati.

Ulje je 7 KM, pileći file 14.40 KM, brašno 2 KM, samo su neke od cijena zbog kojih se građani hvataju za glavu i pitaju se ima li kraja poskupljenjima. U isto vrijeme plaće stagniraju, a cijene energenata su sve veće. Poskupljenja je struka najavila još prošle godine. Slijedi li nam novi inflatorni udar ili se možemo nadati stabilizaciji?

Možemo li se nadati da ćemo za neki pristojan novac moći kupiti kvadrat stana?

“Štednja za nekretnine nije dobra jer se taj novac mora ulagati u proizvodnju. Taj novac završava kao imobilizirani novac. Mislim da ovdje stvari nisu baš jednostavne i da nakon buma kojem svjedočimo, vjerovatno će doći do pucanja balona i vraćanja cijena u realni nivo. To je moja percepcija jer mislim da ovakav tempo ulaganja u nekretnine ne može biti dobar za ekonomiju srednjeg dohotka. Ljudi imaju mnogo veće zahtjeve. Relana potražnja za neketninama je daleko veće od osnovne funkcije za stanovanje”, kaže Domazet.

Kada ovaj psihički stampedo popusti stvari će vjerovatno krenuti obrnutim tokom, mišljenja je Domazet.

“Inflacija će i dalje da buja. Vidim prema pokazateljima posljednjim da se uočava rast cijena industrijskih poroizvođača, a to je rast potrošačkih cijena To znači da impulsi i naboj za inflacijskim kretanjima ne posustaju i trajaće duže vrijeme”.

Naš novac vezan je za euro i naš moneterni režim valutnog odbora znači da marka prati euro.

“Marka ne mijenja svoju vrijednost, a dugovi su nam od 6 milijardi eura, pa ćemo zbog inflacije imati veći obim eura, a dug fiksni i  10% od onog što otlplaćujemo imaćemo kao grant, kao poklonjena sredstva.”

“Ima tu nekakav algoritam. Vi morate pojačati kapacitet institucija da finansiranje bude usklađeno sa tempom potrošnje, ali nam to ne ide”, govori Domazet.

“Dugo vremena govorim da BiH kao mala zemlja otvorene ekonomije, pod udarima svejtskog tržišta, ne može da se bori sa inflacijom. Domaći poljoprivredni proizvodi će biti skuplji od uvoznih jer namamo subvencije. Vrlo je nepovoljan faktor oskudica.”

Domazet je za kraj rekao da bi ulaskom u EU BiH svoj poljoprivredni kapacitet mogla unovčiti jer zemlje u EU imaju subvencije i mnogo bolju politiku za podršku porizvođačima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.