Sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle

Imamović: U Tuzli otvoreno 1.100 novih radnih mjesta, a ove godine planirano još 2.500

U prostorijama Gradske uprave Tuzla nedavno je održana 4. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje su, prema ranije utvrđenom dnevnom redu, razmatrane tri tačke dnevnog reda.

„Danas smo imali Informaciju o realizovanim mjerama i aktivnostima u toku 2016. godine, na stvaranju uslova za novo zapošljavanje i zadržavanje postojećih radnih mjesta, sa osnovama plana za 2017. godinu. Prvo želim da obradujem sugrađane, našim ekonomskim pokazateljima. Aktivnim pristupom i mjerama direktne i indirektne podrške u nadležnosti Grada Tuzla, realizovanim u 2016. godini, oboren je dvadesetpetogodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta. Do 01.12.2016. godine otvoreno je 1.100 novih radnih mjesta na području grada (u oblasti građevinarstva, trgovine, hotelijerstva, proizvodnje namještaja, sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija). Poslije ćemo imati podatke i za decembar.

Bruto domaći proizvod u Tuzli je među jačima u BiH a ubjedljivo najjači u TK, i iznosi oko 1,2 milijarde KM. Po glavi stanovnika skoro 8.911KM, što je 43% više od prosjeka u FBiH. Indeks razvoja u gradu Tuzla je 129,7 i najveći je u odnosu na sve općine Tuzlanskog kantona i veći je od prosjeka Tuzlanskog kantona, koji iznosi 99,8 poena. Stopa zaposlenosti u Tuzli je 61,5%, i veća je od svih drugih općina na području TK, veća i od prosjeka u TK (46,2%). Posebno ohrabruje činjenica da je stopa zaposlenosti već nekoliko godina u porastu. Broj privrednih subjekata na 1.000 stanovnika u Tuzli je 68,6; i veći je od svih drugih općina na TK i od prosjeka od 51,2 preduzeća na TK. U odnosu na 2010. godinu, do 2014. godine je otvoreno novih 900 privrednih subjekata, što je najveći porast od, 11,2%, u odnosu na prosjek TK i Federacije BiH. Ostvaren je konstantan trend osnivanja novih privrednih subjekata na području grada Tuzla, u zadnje četiri godine. Najviše poreskih prihoda ostvaruje Grad Tuzla na nivou Tuzlanskog kantona, sa oko 18 miliona KM godišnje, odnosno 45% svih poreskih prihoda Tuzlanskog kantona.

Također prosječna neto plaća je najveća u Gradu Tuzla i iznosom od 865 KM, veća je za 18% u odnosu na prosječnu neto plaću na području Tuzlanskog kantona, koja iznosi 733 KM. U Tuzli je sjedište najuspješnijeg privrednog subjekta u BiH, kompanije Bingo, koja upošljava preko 7.000 radnika na prostoru cijele BiH, koja je svoju djelatnost proširila i na proizvodnju, uglavnom prehrambenih proizvoda, kojom je vezana za oko 10.000 kooperanata širom BiH, koji su na taj način indirektno zaposleni. Imamo pozitivan zamah i u 2017. godini, glavna tema, ne samo jedne službe, nego svih službi, biti će kontinuiran rad na povećanju broja zaposlenih u Tuzli.

Predali smo Vladi FBiH i Vladi TK mnoge zakonske inicijative za poticanje razvoja. Kreirat ćemo nove poslovne zone i tu ćemo davati olakšice za one firme  koje će se baviti proizvodnjom. Najviše radnih sati u narednoj godini provest ćemo na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Za 2,5 puta, povećavamo iznos u Budžetu, namijenjen za poticaj u zapošljavanju. Reorganizirat ćemo i prilagoditi administraciju, kako bi imali intenzivan kontakt sa poslodavcima, da otklonimo sve prepreke, kako bi oni što brže i lakše zapošljavali građane“, izjavio je na kolegiju gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prisutnima su prezentirane i Informacija o projektima komunalne infrastrukture realizovanim u 2016. godini i projektima koji će biti završeni u 2017. godini.

„Imali smo i dobre rezultate u komunalnoj gradnji, u vrijednosti blizu 17 miliona KM započetih projekata, jedan dio je realizovan i započet, a ostatak se nastavlja u narednoj godini, što znači da će u 2017. godini biti intenzivna komunalna gradnja. Nastavljamo sa tempom stvaranja uvjeta, ovaj puta razmišljamo i o svakoj vrsti javnog i privatnog partnerstva, kada su u pitanju veliki objekti“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.