Imamović razgovarao s ambasadorom Filipom Teodorescuom

U pratnji saradnika, gradonačelnik Jasmin Imamović danas je primio u posjet ambasadora Rumunije u Bosni Hercegovini Filipa Teodorescua.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju saradnje između Tuzle i gradova i općina u Rumuniji, kao i o unapređenju saradnje, kroz određene projekte, u oblastima poljoprivrede, ekonomije i kulture.
Razgovarano je i o mogućnostima pružanju pomoći, od Rumunije, u procesu pridruživanja BiH u Evropsku uniju, kao i o reformama koje su bitne za unapređenje društva i ubrzanje ulaska BiH u EU i evropske intergracije.

Ambasador Rumunije, Filip Teodorescu, istakao je kako će Rumunija podržati BiH, odnosno njeno članstvo u porodici EU, te da za našu državu ne postoji druga alternativa osim pridruživanja EU.
– Ovo je dio serije složenih susreta, koji za cilj imaju osigurati najviši stepen saradnje među gradovima BiH i Rumunije. Tokom sastanka, vidio sam koja su najvažnija pitanja na kojima možemo sarađivati, na obostrani interes. Projekti će biti diretno vezani za saradnju zajednica u Rumuniji i BiH. Fokus smo stavili na ekonomsku saradnju jer sam primijetio da se Tuzla veoma dobro razvija i može biti dobar partner u regiji. Također, želimo sarađivati na poljima kulture, obrazovanja i lokalne administracije. Želimo i na taj način dati podršku euroatlanskom pravcu BiH. Smatram da je to put koji će BiH omogućiti dobre partnere. Na osnovu razgovora s gradonačelnikom Tuzle, vidio sam veoma dobre primjere i planove za budućnost, koji će pomoći BiH na tom putu – naveo je ambasador Teodorescu.

Prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića, prva posjeta ambasadora Rumunije u BiH Filipa Teodorescua je veoma korisna za obje strane, tokom koje su utvrđene smjernice zajedničkih interesa.
– Na današnjem sastanku složili smo se da je veoma važnan put BiH ka EU integracijama i prijem BiH u NATO. Složili smo se i oko toga da je najvažnije pitanje zapošljavanje i ekonomski razvoj. Iskoristio sam priliku te predstavio prednosti Tuzle i projekte koje realiziramo i planiramo implementirati u Tuzli. Nakon veoma korisnog razgovora konstatirali smo da bi bilo dobro vezati se za neki od gradova u Rumuniji, vođeni ranijom praksom, kako bi mogli realizirati zajedničke projekte, koji bi bili finansirani iz fondova EU. Ovo je prvi sastanak na kojem smo iskazali obostranu zainteresiranost i u budućim razgovorima ćemo odabrati grad s kojim možemo konkretnije sarađivati – izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Jasmin Imamović, saopćeno je iz Pres-službe Grada Tuzla.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.