Gradonačelnik Goražda

Imamović: Osniva se Edukacijsko – rehabilitacioni centar za djecu, mlade i odrasle osobe sa teškoćama u razvoju

Goražde će uskoro dobiti Edukacijsko – rehabilitacioni centar za djecu, mlade i odrasle osobe sa teškoćama u razvoju. Osnivanje je iniciralo Udruženju za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju “Buđenje”, a odluku o osnivanju u konačnici je donijelo gradsko vijeće na vanrednoj sjednici.

Tako će grad dobiti novu javnu ustanova, drugu po redu ovog tipa u BIH, kako tvrdi Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

“Ovo je korak ka sistemskom rješavanju brojnih pitanja, od neadekvatnih uslova i nedostatka specijaliziranih ustanova za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju. Ove osobe odnosno njihove porodice svoj problem pokušavaju zadržati u krugu porodice, čime vrše samoisključivanje iz zajednice, a razlog za to je strah od predrasuda, stereotipa i diskriminacije”, smatra Ernest imamović, gradonačelnik Goražda.

Osnivanje edukacijskog centra neće samo olakšati život osobama sa poteškoćama u razvoju već je značajna podrška obrazovnim i odgojnim ustanovama. Očekivanja su da podršku centru daju viši nivoi vlasti, ali i međunarodne organizacije. Finansijska sredstva za osnivanje centra bit će osigurana u gradskom budžetu za narednu godinu, te u budžetima FBiH, odnosno federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Također, plan je da se potrebna sredstva obezbjede i putem dostupnih javnih fondova iz kojih se finansiraju projekti iz nadležnosti ovog centra.

Udruženje “Buđenje” broji oko 50 članova, a do danas su podnijeli više inicijativa za osnivanje servisnog centra svim nivoima vlasti. Ističu da je izuzetno važno ko će raditi sa djecom.

“Zaista se mora voditi računa ko će raditi sa tom djecom i apelujem na ljude koji se možda vide tu, da razmisle jesu li kompetentni i mogu li, neka zapitaju svoju savjest jer ovo će biti zaista teško “dići na noge”. Mi smo to bili zamislili kao Servis centar što je primjer dobre prakse i krenuli u ovu priču sa Ines Kavalec iz Servis centra “Dajte nam šansu”. Ministar Adnan Delić je na najbolji način prepoznao tu potrebu. Bio je šokiran kada nam je boravio u posjeti, kakav može biti odnos prema ovoj najranjivijoj kategoriji. Formirana je radna grupa čiji smo bili aktivni učesnici i moram reći da mi nismo željeli javnu ustanovu, jer nemamo povjerenja u te ustanove koje su nas razočarale zbog njihove neadekvatnosti i njihovih usluga i odnosa. Ovdje se mora uložiti dodatni napor da bi ste pomogli djetetu sa poteškoćama”, istakla je Merima Jašarević, predsjednica udruženja “Buđenje”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.