Imamović: Nema kompromisa oko državne imovine

O stanju u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP) kojoj predstoje dva kongresa, ali i o budućnosti grada kojeg je vodio, a koji se spominje i po pitanju problematizirane istočne interkonekcije – govorili smo sa Jasminom Imamovićem. Nekadašnji gradonačelnik Tuzle, a sada državni parlamentarac, otkrio je u Danu uživo koga to smatra najuglednijim članom svoje partije, te da li se planira kandidovati za njenog predsjednika.

O istočnoj interkonekciji: “Tuzli to ne treba”

Već danima se u Bosni i Hercegovini problematizira pitanje istočne interkonekcije, gasovoda za kojeg je član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo kako ne smije doći do gradnje bez državnog zakona o gasu.

“Najbolje bi bilo da se ide školski – korak po korak, država pa entiteti”, saglasan je SDP-ov Jasmin Imamović.

Do razgovora na ovu temu sa Imamovićem, došlo je s obzirom na činjenicu da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković istaknuo da bi se, uz pomoć istočne interkonekcije, moglo doći i do gasifikacije Tuzle. No, da li je ovom gradu to potrebno?

Sagovornik N1 ističe – ništa vezano za istočnu interkonekciju mu nije stiglo ‘na stol’.

“Imamo jako dobro grijanje na paru… Tuzli to ne treba. Mislim da bi ta konekcija išla preko Bijeljine, Brčkog, Prijedora i nadalje. Mislim da Tuzlu niko nije imao u vidu, pa je Konaković spomenuo slučajno, kao jedan od gradova koji mu je pao na pamet kada je u pitanju Istočna Bosna”, stava je nekadašnji gradonačelnik ovog grada.

“Budućnost je u vjetru, solarnim elektranama, u geotermalnoj energiji – nikad ispitani ogromni koridor geotermalne vode prolazi baš ispod Tuzle, tu vidim budućnost Tuzle”, dodao je na ovu temu.

“Inicijativa DF-a je korektna, podržat ću”

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo Dan žalosti zbog tragedije u glavnom gradu Srbije, DF je trazio Dan žalosti i zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji.

Pitali smo nekadašnjeg prvog čovjeka ovog grada da li će DF naići na njegovu podršku.

“To je korektna inicijativa. Insistirat ću na tome i u SDP-u”, rekao je, obećavši još da će biti posvećen ovoj temi.

O situaciji u SDP-u: Šta čeka stranku na dva kongresa?
Ovoj stranci predstoje dva kongresa – jedan u junu, drugi u septembru. Onaj u junu je izvještajni, prilikom čega će doći do manjih izmjena Statuta SDP-a. Izbor novog rukovodstva slijedi u septembru.

“U Prijedlogu za izmjene Statuta ne dira se u odredbe o izboru predsjednika”, otkrio je Imamović.

Ujedno, otkrio je i da li ima ambiciju da se kandiduje na čelo stranke.

“Nemam. Imao sam tu ambiciju prije osam godina, više je nemam. Smatram da to ne treba da bude neko ko je napunio 65 godina, tu treba energije i snage”, saopštio je za N1.

Stava je kako je aktuelni član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, ujedno i najugledniji član ove partije.

“On je u najboljoj žeđi za rad, borben, vrijedan, temeljit, precizan”, rekao je Imamović, dodajući ipak da je prerano ‘trčati pred rudu’ po ovom pitanju, te da postoje brojni članovi SDP-a kojima se divi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.